İsrail, hezimetin faturasını Haredilere mi kesecek?

İsrail, Gazze’de Hamas’a karşı yenilginin faturasını zorunlu askerliği reddeden Haredilere mi kesecek? 

Gazze şeridine karadan saldırıp bataklığa saplanan ve kayıplarının acısını sivilleri bombalayarak çıkaran İsrail ordusundaki asker yetersizliği ve çözüm olarak Haredi Yahudilerinin zorunlu askerlik hizmetine dahil edilmesi tartışmaları işgalcilerin gündeminde.  

Harediler, dini kimliklerine zarar vereceği için askerlik yapmayı reddediyor ve bu muafiyetin yasada yer almasını istiyorlar. Hatta bunun için sık sık eylem yapıp polisle karşı karşıya geliyorlar. Ultra Ortodoks Harediler, zorunlu askerlik dayatması halinde İsrail’i terk edeceklerini söylüyor. 

Rehineleri Hamas’ın elinden kurtaramadığı için Netenyahu’nun istifasını isteyen muhalefet lideri Yair Lapid de “Bu yozlaşmış hükümet daha ne kadar itibarımızı zedelemeye devam edecek? Ordunun artık yeterli askeri yok, herkesin askere alınması gerekiyor.” dedi. 

İsrail’de, iktidardaki koalisyonu oluşturan dini partiler, Haredilere askerlik hizmetinden muafiyet tanımayan yeni bir zorunlu askerlik yasasının kabul edilmesi halinde hükümetten çekilme tehdidinde bulunuyor. 

İsrail yasaları 18 yaşın üzerindeki kişilerin askerlik yapmasını zorunlu kılarken, Haredilerin bundan muaf tutulması onlarca yıldır tartışmaları köpürtüyor.

Daha önce İbrani Kanal 12, işgal ordusunun Gazze’deki savaş ile kuzey sınırında Güney Lübnan’da Hizbullah’la yaşanan çatışmalar nedeniyle ordunun insan gücü sıkıntısı çektiğini bildirmişti.

İsrail işgal tarihindeki en büyük seferberlik olan 7 Ekim olaylarının ardından ordunun yaklaşık 287 bin yedek askeri çağırdığı bildirildi. Gelecekte askerlik süresinin uzatılması da işgalcilerin masasında.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın