17:18 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

“İsrail askerlerine Filistinlilere karşı suçlarda dokunulmazlık verilebilir”

Aşırı sağcı Otzma Yahudit Partisi Lideri Itamar-Ben Gvir, işledikleri suçlara karşı İsrailli askerlere ve polislere yasal dokunulmazlık sağlamayı düşünüyor.

İsrail'deki yeni hükümette Ulusal Güvenlik Bakanı olması beklenen Itamar Ben-Gvir, İsrailli askerlerin ve polislerin Filistinlilere karşı operasyonları sırasında işledikleri suçlardan muaf sayılmaları için parlamentoda kanun teklifinde bulunma arayışında.

İşledikleri ihlaller çerçevesinde İsrail ordu personelleri ve polis memurlarının yargılanmaları ve soruşturmaları karşısında getirilmesi düşünülen dokunulmazlık yasasının, Ben-Gvir'in liderliğini yaptığı Otzma Yehudit Partisi ve Binyamin Netanyahu başkanlığındaki Likud Partisi arasındaki koalisyon müzakerelerinde masaya yatırıldığı bildiriliyor.

Otzma Yehudit koalisyon görüşmeleri ekibinden Chanamel Dorfman yaptığı açıklamada, İsrailli askerlere ve polislere dokunulmazlık sağlanmasında ve İsrail'in ateş açma politikasında değişiklikler yapılmasında ısrarcı olduklarını söyledi.

Dorfman ayrıca ateş açma politikası değiştirilmediği ve İsrailli askerlere ve polis memurlarına dokunulmazlık sağlanmadığı müddetçe hükümete katılmayacaklarının sinyalini verdi.

Ben-Gvir öncülüğündeki Otzma Yehudit partisinin koalisyon içerisinde yer almadığı takdirde, Netanyahu'nun bir hükümet kurmaktan uzak kalacağı düşünülüyor.

İsrail'in ateş açma politikası

İsrail'in ateş açma politikasına göre, gerçek mermiler iki durumda kullanılıyor. Birinci durumda İsrail askerleri, hayati risk içeren bir olayla karşı karşıya kaldığında öldürmek için ateş açılabiliyor. İkinci durumda ise İsrail askerleri, Filistinlileri gözaltına alma sürecinde, uyarıda bulunup havaya ateş açmalarının ardından herhangi bir kimsenin zarar görmeyeceğinden emin olduklarında Filistinlilerin bacaklarına ateş edebiliyor.

Ancak İsrail'in söz konusu ateş açma politikasının birçok sivil Filistinliyi öldürmesi önünde engel oluşturamadığı biliniyor.

İsrail'deki yeni hükümette Ulusal Güvenlik Bakanı olması beklenen Ben-Gvir, Filistinlilere karşı suikast girişimlerinin yürütülmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Ben-Gvir'in İsrail'in ateş açma politikasında istediği değişiklik kapsamında İsrail askerlerinin Filistinlilere karşı silahlı müdahalesinde 'esnemeler' sağlanacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER