12:16 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

IŞİD Mali’de El-Kaide’ye bağlı bir köyü bastı

Siyasi ve ekonomik krizin pençesindeki Mali, aynı zamanda dış güçlerin askeri hegomonya baskılarının altında istikrarsız bir çizgide seyrediyor. Hem Fransa’dan hem de Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslararası kuruluşların askeri güçlerinin çöreklendiği Mali topraklarında olan sivil halka oluyor.

Fransa’nın başarısız operasyonları ve üst üstte aldığı ağır kayıplar sonucuda Fransa halkı ordularının Mali’den çekilmesi gerektiği konusunda hükemete baskı uyguladı. Baskıların yanıt vermesi üzerine Fransa Mali’den askerlerini çekmeye karar verdi.

Ağustos aylarında Fransa ordusunun çekilmesi ile birlikte bölgede yaşanan çatışmlar daha hız kazanarak büyümeye devam etti.

Mali’de varlığını sürdüren El Kaide’de büyümeye ve diğer silahlı gruplar ile aynı çatı altında toplanarak bölgenin etkin gücü haline geldi.

2017’de Mağrip El-Kaidesi’nin Sahra kolu, El-Murabitun, Ensarüddin ve Macina Kurtuluş Cephesi bir araya gelerek Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin’i (CNIM) oluşturdular. Mali, Nijer ve Burkina Faso’da faaliyet gösteren CNIM bölgenin en büyük silahlı örgütü olarak kabul ediliyor.

2020’nin mayıs ayında IŞİD “el-Neba” adlı dergisinde kendisi ve el-Kaide bağlantılı gruplar arasında çatışmalar olduğunu açıklamıştı.

IŞİD dergide, Cemaat Nusret el-İslam vel Muslimin örgütünü kendi kontrolündeki alanları ele geçirmek için şiddetli bir savaş çıkarmakla suçlamıştı.

El-Kaide ve IŞİD’in yanı sıra bölge genelinde dağınık şekilde çok sayıda küçük örgüt ve kabilelerle ilişkili milis güçleri bulunuyor.

2020’den bu yana söz konusu örgütlerin birbirlerine düzenledikleri saldırılar alevlenerek devam ediyor.

Bölgedeki kaynak eksikliği, grupların kendilerini destekleyebilecekleri alanları ele geçirmeye zorladığı için ortak ve birbirine karşı saldırılar düzenliyorlar. IŞİD ve El Kaide’nin etki alanı belirli stratejik alanlarda birbiriyle örtüşüyor. Bu da, genel olarak iki grup arasında çatışmaların yaşanmasına sebep oluyor.

Geçtiğimiz günlerde benzeri olay IŞİD’in Cemaat Nusret el-İslam vel Muslimin’in kontrolü altında bulunan bir köye saldırması sonucu cerayan etti.

Mali’nin Talataye kentinde meydana gelen saldırıda çok sayıda köylü ve Cemaat Nusret el-İslam vel Muslimin üyesinin öldüğü ifade ediliyor.

IŞİD ağır makinalı silahlar ile düzenlediği saldırıyı sosyal medya hesapları üzerinde yaptığı paylaşımlar ile doğrularken, saldırıya dair fotoğrafları sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuna servis etti.

IŞİD saldırı sonrasında köyde bulunan askeri teçhizatların yanı sıra gıda ve temel ihtiyaçlarıda yanına alarak bölgeden uzaklaştı.

Mali’de istikrarsız günler ve gerilim gün geçtikçe tırmanmaya devam ediyor. IŞID’in son zamanlarda Batı Afrika’da güçlenmesi bölgeldeki dengeleri değiştireceğe benziyor. Gao ve Timbuktu’daki halkın yaşadığı siyasi ve ekonomik kriz bölgedeki şiddet olaylarını besliyor. IŞİD’ın da propagandalarında yerel halktan katılımlara yer vermesi bölgedeki çıkmazın daha da büyüyeceğinin işaretçisi.

Kaynak: Mira Haber

 

DİĞER GELİŞMELER