03:57 Perşembe / 18 Nisan 2024 | 9 Şevval 1445

İnfografik | Afrika’da hangi ülke TB2’leri kime karşı kullanıyor?

Afrika'da şimdiye dek 11 ülkenin Türk yapımı Bayraktar TB2'leri envanterine kattığı bildiriliyor.

Afrika'da şimdiye dek 11 ülkenin Teknoloji yapımı Bayraktar TB2'leri envanterine kattığı bildiriliyor.

Bu ülkeler TB2 silahlı insansız hava araçlarını çoğunlukla topraklarındaki silahlı gruplara ve gözlem amacıyla kullanıyor.

TB2'lerin kullanılmasında bazı ülkelerin doğrudan ya da dolaylı olarak Türk operatörlerden yardım aldığı da biliniyor.

afr-tb2.jpg

(Yüksek çözünürlük için infografiğe tıklayın.)

Libya

Afrika'da TB2'lerin en aktif olduğu ülke Libya'ydı. Libya'da Trablus merkezli yönetime sağlayan Türkiye, ülkeye çok sayıda TB2 gönderdi. Ancak bu TB2'lerin Türk operatörler tarafından kullanıldığı, doğrudan Trablus yönetiminin envanterine girmediği düşünüüyor. TB2'ler Libya'da Halife Hafter komutasındaki güçlere karşı kullanılıyor.

Fas

Fas da TB2'leri envanterine katan ülkelerden. Batı Sahra'da Polisario Cephesi'ne karşı aktif bir çatışma içerisinde olan Fas yönetiminin, TB2'leri bu gruba karşı ve genel gözlem amacıyla kullandığı ifade ediliyor.

Mali

TB2'leri teslim alan son Afrika ülkesi olan Mali, insansız hava araçlarını kullanarak cihat yanlısı grupların sürekli artan etkinliğini kısıtlamak istiyor. Rusya destekli cunta yönetimi, TB2'ler, ülkenin orta ve kuzey kesimini domine eden El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'e (CNİM) karşı kullanacak.

Burkina Faso

Burkina Faso cuntası da TB2'leri kullanan bir diğer Batı Afrika ülkesi. Bu ülkede de TB2'ler cihat yanlısı grupların etkinliğini kırmak amacıyla kullanılıyor. Ana hedef El Kaide'nin Batı Afrika kolu CNİM.

Togo

Togo, Burkina Faso üzerinden cihat yanlısı yayılma ile karşı karşıya kalan ülkelerden biri. Bu kapsamda TB2'leri kullanmaya başlayan ülkenin hedefinde de CNİM bulunuyor.

TB2'nin kullanıcıları arasında yer alan Nijer, silahlı insansız hava araçlarını 'in Batı Afrika ve Büyük Sahra kollarının yanı sıra, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması CNİM'e karşı da kullanıyor.

Nijerya

Bir diğer TB2 kullanıcısı Nijerya, ülkenin kuzeyindeki şiddet ortamını bu insansız hava araçlarıyla kontrol altına almayı hedefliyor. Nijerya'nın TB2'leri silahlı suç gruplarına, IŞİD'in Batı Afrika koluna, Boko Haram'a ve El Kaide bağlantılı Ensaru'ya karşı kullandığı ifade ediliyor.

Ruanda

Doğu Afrikalı TB2 kullanıcıları arasında yer alan Ruanda, bu insansız hava araçlarını Mozambik'te IŞİD'e karşı yürüttüğü misyonda kullanacağını ifade ediyor.

TB2'lerin yoğun olarak kullanıldığı bir diğer ülke Somali. ABD ve Türkiye başta olmak üzere Batılı ülkelerce desteklenen Mogadişu yönetimi, TB2'leri El Kaide'nin Doğu Afrika kolu 'a karşı istihbari ve amaçlı kullanıyor.

Etiyopya

Yaklaşık 2 yıldır iç savaşın yaşandığı Etiyopya'a merkezi hükümet TB2'leri ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı (THKC) adlı gruba karşı kullanıyor. Etiyopya'nın ayrıca Somali'de de TB2'leri Eş Şebab'a karşı kullandığına dair doğrulanmamış raporlar mevcut.

Cibuti

Bir diğer Afrikalı TB2 kullanıcısı olan Cibuti'nin insansız hava aracını hangi alanda kullandığına dair doğrulanmış raporlar bulunmuyor. Cibuti'nin TB2'leri gözlem amacının yanı sıra "terör örgütlerine karşı" kullanacağı ifade ediliyor. Cibuti Somali'de asker bulundurduğundan, TB2'leri Eş Şebab'a karşı kullanıyor olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.