HTŞ komutanı Kahtani suikaste kurban gitti [videolu]

HTŞ’nin tartışmalı ismi Ebu Mariya el Kahtani, İdlib’in kuzeyindeki Sarmada köyünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Dün akşam meydana gelen olayda, iftar sonrası yaklaşık 25 kişilik bir grubu ağırlayan Kahtani, uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetti. 

Saldırı, Kahtani ve ona bağlı bazı HTŞ komutanlarının toplantısı esnasında meydana geldi. İddiaya göre Kahtani’nin bulunduğu salona kendisiyle görüşmek için üç kişi geldi, birisinin elinde Kahtani’ye sunulmak üzere bir kutu içerisinde kılıç vardı. Kılıç kutusuna yerleştirilmiş bombanın patlatılması sonucu ortalık bir anda savaş alanına döndü. Kutuyu getiren kişi de saldırıda öldü, diğer ikisi olay yerinden kaçtı. 

Kahtani’nin ölümüyle sonuçlanan saldırıda, HTŞ komutanlarından Yusuf Hacer ve Ahrar-uş Şam liderlerinden Ebu Velid de yaralandı.

Suikasti kim düzenledi?

Muhalif kanallar, suikasttan Cevlani yönetimini sorumlu tutarken, HTŞ kaynakları, henüz olay tazeyken beklenmedik bir hızla IŞİD’i suçlu ilan etti, ancak örgütten henüz bu yönde bir açıklama gelmedi. 

Suikasti düzenlediği iddia edilen kişinin parçalanmış cesedi

HTŞ kaynaklarından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Şeyh Ebu Mariya Kahtani, IŞİD’li bir kişinin patlayıcı kemer kullanılarak gerçekleştirdiği hain saldırı sonucu şehit oldu.”

Olay yerinden çekilen bir görüntüde suikaste ilişkin detaylar paylaşıldı. Videodaki anlatımın, HTŞ’nin ‘IŞİD’in bomba yüklü kemerle saldırıyı düzenlediği’ iddiasını destekler şekilde kurgulandığı ve saldırgana ait olduğu ifade edilen parçalanmış cesedin olay yerinde bırakılması dikkat çekti.

HTŞ – Kahtani gerilimi

Kahtani, geçen yıl HTŞ’nin casusluk soruşturması kapsamında görevden alınıp tutuklanmıştı. Yükselen sesler ve İdlib’in çeşitli bölgelerinde uzun süredir devam eden protestoların ardından pek çok komutan gibi suçsuz bulunup geçtiğimiz günlerde salıverilmişti. 

Ancak hatırlamakta fayda var, tutuklu komutanların salıverildiği dönemde Kahtani hakkında cezaevinde işkence sonucu öldüğü yönünde haberler ortalıkta dolaşıyordu.

Cevlani ve Kahtani

Kahtani suikastini kim üstlenirse üstlensin, olayın HTŞ karşıtlarının Cevlani’ye karşı kullanacağı bir koz olacağı tahmin ediliyor. Zira halihazırda kargaşanın hakim olduğu bölgede Kahtani’yi destekleyen bazı aşiretlerin HTŞ’ye cephe alması, Cevlani’yi daha büyük bir çıkmaza sokacaktır.  

Ahmet Zakur Cevlani’yi sorumlu tuttu

HTŞ’den geçtiğimiz aylarda kopan bir diğer komutan Ahmet Zakur, Kahtani’nin ölümünden eski yol arkadaşı Cevlani’yi sorumlu tuttu:

Levant diyarındaki cihadda elinden geleni yapan Şeyhimiz Ebu Mariah’nın suikastında bizlere cihat eğitimi veren yoldaşlarımıza ve kendime başsağlığı diliyor, Allah’tan onu engin rahmet ve mağfiretiyle kaplamasını  diliyoruz ve katillerinden intikam almasını istiyoruz.

Heyet Tahrir el-Şam komutanlarından Şeyh Ebu Maria’nın yanında mücadele eden herkesi, bugün şeyhimize suikast düzenleyen zalim Ebu Muhammed Cevlani’ye karşı ayağa kalkmaya çağırıyorum. O, bunu söyleyen herkesi tasfiye etmeye çalışacaktır.”

Cihad İsa El-Şeyh/ Ebu Ahmed Zakur

4/4/2024

Kaynak: Mira Haber 


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın