Çatışmaların ardından Şam ile SDG arasında kapsamlı ateşkesin sağlandığı duyuruldu.
Suriye Savunma Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamada, hükümet güçleri ile Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ülkenin kuzey ve kuzeydoğusundaki çatışmaları durdurma konusunda derhal yürürlüğe girecek kapsamlı bir ateşkes üzerinde uzlaştığını duyurdu.
Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ile SDG Komutanı Mazlum Abdi arasında Şam’da gerçekleştirilen görüşmede, iki tarafın “tüm cephelerde ve konuşlanma bölgelerinde eş zamanlı ateşkes” konusunda mutabakata vardığı bildirildi. Bakanlık, anlaşmanın “ülke toprak bütünlüğünü koruma ve iç istikrarı yeniden tesis etme” hedefi taşıdığını açıkladı.
Halep’teki gerilim ateşkesi hızlandırdı
Anlaşma, hükümet güçlerinin geçen hafta Halep’in Kürt yoğunluklu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerine giden yolları kapatmasının ardından bölgede tırmanan çatışmaların hemen sonrasında geldi.
Yerel kaynaklara göre, yolların kapatılması bölgeye yakıt ve gıda girişini engelledi; gece boyunca yaşanan çatışmalarda en az 10 kişi yaralandı. SDG, bu adımı “provokasyon” olarak nitelendirirken, Savunma Bakanlığı iddiaları “asılsız” olarak reddetti.
Mart anlaşmasının devamı
Reuters’ın geçtiği bilgilere göre, bu ateşkes Mart 2025’te imzalanan ön mutabakatın devamı niteliğinde. O anlaşma, SDG’nin kontrol ettiği bölgelerdeki güvenlik ve idari yapıların kademeli biçimde Suriye devlet kurumlarına entegre edilmesini öngörüyordu.
Ancak ABD’nin sahadaki varlığı ve SDG’nin özerklik ısrarı nedeniyle süreç defalarca tıkanmıştı. Bugün imzalanan ateşkes, bu planın yeniden işlerlik kazanması için bir “siyasi nefes” olarak görülüyor.
Türkiye, süreci yakından izliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada “Suriye’nin parçalanmasına izin verilmeyeceğini” vurgulamıştı. Ankara, SDG’nin omurgasını oluşturan YPG’yi PKK’nın Suriye kolu olarak değerlendiriyor ve kuzey hattındaki gelişmeleri ulusal güvenlik tehdidi sayıyor.
Sahada kırılgan denge
Kuzeydeki birçok cephede ateşkesin uygulanmasına rağmen, bazı bölgelerde hâlâ gerginlik sürüyor. Sivil kaynaklar, tarafların birbirini “ateşkesi sabote etmekle” suçladığını, yer yer taciz atışlarının sürdüğünü aktarıyor.
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.