gerilim artiyor 3 karabag savasi nin ayak sesleri 03
gerilim artiyor 3 karabag savasi nin ayak sesleri 03

Gerilim artıyor 3. Karabağ Savaşı’nın ayak sesleri

Azerbaycan-Ermenistan sınırında son günlerde artan gerginlik “yeni bir savaş mı” sorusunu akıllara getirdi.

Ermenistan, ABD ile yapacağı ortak askeri tatbikatı duyurması üzerine Rusya’dan tepki gecikmedi. İki ülkenin yapacağı tatbikat duyurusu Rusya’dan “endişe verici” olarak yorumlandı.

Azerbaycan ise son dönemde artan Ermeni askerlerinin saldırılarına karşı sınır bölgesine zırhlı araç ve tank sevkiyatı yapmaya başladı.

Azerbaycan ordusu, Bayraktar TB2 SİHA ile Ermenistan’a ait bir yer kontrol istasyonunu imha etti. Bu karşılıklı temasların etkisiyle ülke genelinde askeri hareketlilik yaşanırken, Azerbaycan’da askeri izinler iptal edildi ve Savunma Bakanlığı yedek kuvvetlerini göreve çağırdı.

2.Karabağ Savaşı Azerbaycan üstünlüğü ile sona ermişti

5 Ağustos 2019’da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın “Karabağ Ermenistan’dır. Nokta.” deyişiyle Azerbaycan ile Karabağ Savaşı başladı.

Azerbaycan’ın Karabağ zaferini elde etmesi üzerine sınırların kesin çizilmesini talep etti. Ancak bu talepleri Rusya tarafından desteksiz kaldı.

Paşinyan savaş mı başlatıyor?

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Ermenistan’ın resmen tanımadığı “Artsah (Dağlık Karabağ) Cumhuriyeti’nin “bağımsızlık” yıldönümü münasebetiyle mesaj yayımlayarak “bağımsızlık ilanını gerektiren” şartların halen mevcut olduğunu ileri sürdü.

Paşinyan yaptığı bu açıklama ile Laçin Koridorundaki gerginliği daha da artırdı.

Bölgedeki kaynaklar, iki ülkenin de Karabağ sınırına askeri teçhizat naklini gerçekleştirdiğini bildirdi. 

Avrupa ise büyükelçilikleri aracılığı ile yaptığı açıklama ile vatandaşlarına ülkenin sınır bölgelerinden uzak durmaları çağrısında bulundu.

Kaynak: Mira Haber