Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /var/www/vhosts/mirahaber.com/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Gazze’ye giden gemi yandı; liman projesinin gerçek amacı ne?

Liman kurulumu amacıyla Gazze Şeridi’ne giden ABD Donanması’na ait gemide çıkan yangın sonucu geri dönmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Gazze’ye sokulmak istenen insani yardımların deniz yoluyla ulaştırılması için inşa edilecek tartışmalı liman projesi için yola çıkan ABD Donanması’na ait geminin makine dairesinde yangın çıktı.

ABD GEMİSİ GAZZE YOLUNDAN GERİ DÖNDÜ

Donanma Sözcüsü, gemideki yangının geçtiğimiz hafta çıktığını ve geminin ABD’ye geri döndüğünü aktardı. Geminin USNS 2nd LT John P. Bobo olduğunu ifade eden sözcü, geminin Gazze Şeridi kıyısına inşa edilecek olan liman için ekipman ve personel taşıdığını aktararak, yangında ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti.

SORUŞTURMA AÇILDI 

Sözcü, geminin Florida’ya kendi imkanları ile geri döndüğünü ifade ederek, yangınla ilgili soruşturmanın devam ettiğini aktardı.

Yaşanan olayın liman inşaatını etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmezken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz haftalarda söz konusu limanın “muhtemelen” 21 Nisan’a kadar hazır olacağını aktarmıştı.

İşgalci İsrail’in Refah sınır kapısından tırların geçişine izin vermemesi sebebiyle Gazze’de şiddetli bir açlık ve kıtlık meydana geldi. ABD ve diğer müttefikleri İsrail’e bu konuda baskı yapmak yerine yardımların deniz yoluyla Gazze’ye girmesi formülünde anlaştı. 

AMAÇ İNSANÎ YARDIM MI?

Biden’ın özellikle seçim arifesinde bu dramatik manevralarla kamuoyu baskısından kurtulmaya çalışmasının dışında, bu eylemin arkasında başka kirli planların da olduğu öne sürülüyor:

•Bu liman, Filistinlileri gönüllü olarak Avrupa’ya göçe teşvik ederek Gazze’yi boşaltmayı amaçlıyor.

•ABD, bu liman üzerinden Mısır ve Gazze sınırındaki Refah sınırını sonsuza kadar denklemden çıkarmayı planlıyor. Sivil Yahudileri bile silahlandıran Siyonistler, Refah kapısını Hamas’a silah göndermek için ana geçiş noktası olarak görüyor.

•Biden, Siyonist ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrine olası saldırısının sonucundan oldukça endişeli ve seçimlerin ortasında İsrail’in Refah’a saldırısının sonuçlarını kontrol edemeyeceğinden korkuyor. Bu Biden’ın seçimlerdeki pozisyonunu büyük ölçüde etkileyecek bir konu. Özellikle ABD’de Gazze’ye karşı savaşa karşı çıkanların sayısının her geçen gün arttığı göz önüne alındığında Biden hükümeti Gazze’de hızla geçici bir liman inşa ederek kamuoyu baskısından olabildiğince kurtulmaya çalışıyor.

•Gazze’ye geçici liman inşası aslında Siyonist rejimin Gazze Şeridi’ni kuşatma politikasının devamı niteliğinde olup, bu liman üzerinden Gazze’ye girmesi beklenen yardım ABD ve İsrail’in denetimi altında olacaktır. Bu da demek oluyor ki yakında sırf gösteri amaçlı bir dizi sınırlı yardım yapılacak ve kısa süreli olarak Gazze’ye ulaşacak. Bu yardımların Gazze nüfusuna yeteceği ve adil dağıtılacağına kimse inanmıyor. 

Siyonist rejimin Savaş Bakanı Yoav Gallant: “İsrail, deniz yoluyla Gazze Şeridi’ne gelen yardımın Hamas’a ulaşmamasını, aksine Hamas’ın çöküşünü hızlandırmasını sağlıyor” dedi. 

•ABD böyle bir liman oluşturarak, başta gaz olmak üzere yer altı kaynakları açısından zengin olan Gazze kıyılarına rahatlıkla hakim olabilir.

ABD, müzakerelerde direnişin kendilerine teslim olmayacağına ikna olduktan sonra bu planı başlatmaya karar verdiler.

 Savaşın başlangıcından bu yana katliamın ana ortağı olan ABD, Gazze kıyılarında bir liman oluşturulması yoluyla İsrail’in başarısızlıklarını telafi etmek için “insani yardım” kisvesi altında Gazze Şeridi’nde doğrudan güvenlik açısından önemli ve siyasi rol oynayabileceği düşünülüyor.


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın