Filistin'i yok etmek isteyen Netenyahu'ya Avrupa'dan soğuk duş!

Filistin’i yok etmek isteyen Netenyahu’ya Avrupa’dan soğuk duş!

Batılı hamilerinin gücünü arkasına alıp Filistin’de terör estiren işgalci güç, Avrupa’dan diplomatik darbe yedi. 3 Avrupa ülkesi İspanya, İrlanda ve Norveç 1967 sınırları temelli Filistin devletini tanıma kararı aldı.

İrlanda, İspanya ve Norveç’in başbakanları, dün eş zamanlı düzenledikleri basın toplantılarıyla, BMGK kararlarına uygun olarak 1967 sınırları temelinde bir Filistin devletini tanıdıklarını duyurdu.

Üç ülkenin de tanıma kararları 28 Mayıs’ta resmiyete kavuşacak. Filistin devletinin tanınması, İsrail cephesinde büyük bir öfkeyle karşılandı. Bu üç ülkeye başka Avrupa ülkelerinin de katılacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda Belçika ve Malta hükümetlerinden bu yönde açıklamalar geldi.

Netenyahu ateşkes çağrılarına sağır 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Filistin devletini tanıma kararını Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Netanyahu’nun tüm ateşkes çağrılarına “sağır” olduğunu, “Filistin ile ilgili hiçbir barış planı bulunmadığını” ve “barış, güvenlik ve istikrar için tek seçenek olan iki devletli çözümü tehlikeye atmaya başladığını” ifade ederek, “Çok açık şekilde duvarlar örülse de halklar bombalansa da Filistin toprakları var olacaktır.” dedi.

BM’nin, 1967 yılında aldığı 242 sayılı karara göre o yıl Arap ülkeleriyle İsrail arasında yaşanan savaşta, Batı Şeria, Golan Tepeleri ve Gazze’yi de işgal topraklarına katan İsrail’in işgal ettiği toprakları boşaltmasını istemişti. 1993 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile Oslo anlaşmasını imzalayan İsrail de BM kararlarına uymayı taahhüt etmişti. Buna karşılık söz konusu karar ve anlaşmaları hatırlatarak Filistin devletini tanıma kararı alan üç ülke, İsrail tarafından büyük bir öfkeye karşılandı.

İsrail karara öfke kustu

Savaş suçlusu Netanyahu, Norveç, İrlanda ve İspanya’nın bağımsız Filistin devletini tanıma kararına ateş püskürdü. Netanyahu, X platformundan yaptığı videolu paylaşımda, “Birkaç Avrupa devletinin Filistin devletini tanımaya kararlı olmaları terörü ödüllendirmektir” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İrlanda, Norveç ve İspanya’daki büyükelçilerini istişareye çağırdı. İktidardaki koalisyon hükümetinin ortağı aşırı sağcı ulusal güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise “Bu sabah Filistin devletini tanıyan ülkeler, İsrail’e bir ceza vermek istiyor. Hamas tamamen yok edilmeli; ona ve destekçilerine izin verilmemeli” dedi. İsrail muhalefetinin liderleri Yair Lapid de kararı “skandal” olarak nitelerken, “bunun kriz kaynaklı değil, beceriksizlik kaynaklı olduğunu” öne sürüp hükümeti suçladı.

Öte yandan İsrail, Filistin Devleti’ni resmen tanıyacağını duyuran İrlanda, Norveç ve İspanya’nın büyükelçilerine resmi kınama verecek.

Filistin’i tanıyan BM üye sayısı 143 oluyor

Norveç, İrlanda ve İspanya’nın ardından 1988’den beri Filistin’i tanıyan BM üyesi ülke sayısı 143’e ulaşmış oluyor. İrlanda ve İspanya ile birlikte Filistin’i tanıyan AB ülkesi sayısı ise 10 olacak.

İsrail’in Avrupa’daki bir numaralı destekçisi Almanya ve Fransa ise Filistin’i tanımak için gerekli koşulların henüz oluşmadığı açıklamasını yaptı. 

Bir Cevap Yazın