Esed sessizliği bozuyor mu? Devrimin yıldönümüne tarih verildi

Suriye’nin devrik diktatörü zalim Beşşar Esed’in, ABD’li gazeteci Tucker Carlson’a röportaj vermeyi kabul ettiği öne sürüldü
Suriye’de 24 yıllık iktidarı 8 Aralık 2024’te sona eren devrik lider Beşşar Esed hakkında dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. ABD’li gazeteci Tucker Carlson’ın, Esed ile röportaj yapmak üzere anlaşmaya vardığı ileri sürüldü. İddiaya göre röportajın 8 Aralık’ta yayımlanması planlanıyor. Ancak görüşmenin yapılacağına ilişkin henüz bağımsız ve güvenilir bir doğrulama bulunmuyor.
Sosyal medyada yayılan iddialara göre Carlson, Esed ile Rusya’nın başkenti Moskova’da, devrik liderin ikamet ettiği evde bir araya gelecek. Esed’in görüşmeye ilişkin bir şartının da evin içindeki ayrıntıların kameralara yansıtılmaması olduğu öne sürülüyor.
İddiaya göre Esed, röportaj sırasında soruların önceden kendisine iletilmesini de istedi. Bu şartın kabul edilmesi hâlinde tüm soruları cevaplamayı kabul ettiği belirtiliyor. Ancak söz konusu koşulların doğrudan Esed veya Carlson tarafından doğrulandığına ilişkin teyit edilmiş bir açıklama bulunmuyor.
İLK KAPSAMLI RÖPORTAJ MI OLACAK?
Suriye’de muhalif güçlerin Şam’a girmesiyle diktatörlüğünü kaybeden Esed, 8 Aralık 2024’te ülkeyi terk ederek Rusya’ya sığınmıştı. Yönetiminin çöküşünden bu yana Esed’in iktidarının son günlerinde yaşananlara, ülkeden ayrılışına ve Rusya’ya sığınma sürecine ilişkin pek çok soru yanıtsız kaldı.
Esed, rejiminin devrilmesinden günler sonra yazılı bir açıklama yapmış ve Suriye’den ayrılışının önceden planlanmadığını ileri sürmüştü. Ancak bu açıklama, kamuoyunun karşısına çıkarak soruları cevapladığı kapsamlı bir röportaj niteliği taşımıyordu.
PUTİN RÖPORTAJIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
Tucker Carlson, Şubat 2024’te Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği röportajla uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Esed ile görüşeceği yönündeki iddialar da bu geçmiş nedeniyle dikkat çekti.
Öte yandan Esed’in Rusya’daki yaşamına ve medya önüne çıkmasına ilişkin kısıtlamalar bulunduğuna dair daha önce haberler yayımlanmıştı. Olası bir röportajın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve Rus makamlarının buna nasıl yaklaşacağı ise belirsizliğini koruyor.
8 ARALIK TARİHİ DİKKAT ÇEKTİ
İddia edilen röportajın 8 Aralık’ta yayımlanacağının öne sürülmesi de dikkat çekici. Bu tarih, Esed yönetiminin devrildiği günün yıl dönümüne denk geliyor. Ancak ne yayının kesin olarak yapılacağına, ne de yayın tarihinin özellikle bu sebeple seçildiğine dair doğrulanmış bir bilgi bulunmuyor.
Şimdilik bütün gözler Carlson’dan veya Esed’in çevresinden gelebilecek olası bir açıklamada. Röportaj iddiasının doğrulanması hâlinde, Suriye’deki iktidar değişiminin ardından Esed’in kendi anlatımını kamuoyuna sunması bakımından önemli bir gelişme yaşanabilir.
Kaynak: Mira Haber




Yorum yaz