image 2025 04 16 14 59 29

Eş Şebab’ın ilerleyişi Mogadişu yönetimine geri adım attırdı!

Eş Şebab’ın kilit bir yerleşim yerini ele geçirmesiyle birlikte Somali’nin orta kesimlerinde tansiyon yeniden yükseldi

Yerel kaynaklara göre El Kaide bağlantılı Eş Şebab savaşçıları, Somali’nin Orta Şabel bölgesinde bulunan Adan Yabaal yerleşimini, düzenlenen bir dizi operasyonun ardından ele geçirdi. Çatışmalar sonrası ağır kayıplar veren Mogadişu yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin ise bu gelişmeyle birlikte bölgeden geri çekildiği bildirildi.

Adan Yabaal, başkent Mogadişu’nun yaklaşık 245 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Bu kırsal bölge, hükümet askerleri tarafından çoğunlukla harekat üssü olarak kullanılıyordu.

image 2025 04 16 14 56 01

Adan Yabal, aynı isimli ilçenin merkezi olmasının yanı sıra, Eş Şebab’ın Şubat ayında başlattığı saldırı dalgasının önemli hedeflerinden biri olarak öne çıkıyordu. Bölge, 2022 yılında hükümet güçlerinin kontrolüne geçmiş, militanlar ise büyük ölçüde çatışmasız biçimde kırsal alanlara çekilmişti.

Son operasyonlarla birlikte Eş Şebab yalnızca Adan Yabal’ı değil, çevresindeki bazı askeri üsleri ve kuzeydeki Mabah yerleşimini de kontrol altına almış oldu.

Hükümet köşeye sıkışıyor

Mogadişu yönetimi, böylece yaklaşık 10 gündür kuşatma altında tuttuğu Aboorey’den de çekildi. Hükümetin bölgeye yönelik hava destekli operasyonları ise sonuçsuz kaldı.

Bu gelişmelerin hemen ardından Eş Şebab, bölgenin doğusunda yer alan Yasooman’ı da ele geçirdi. Kaynaklar, örgütün şimdi Hiran bölgesindeki stratejik yerleşimlerden Moqokori’ye yönelme hazırlığında olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz yıllarda Mogadişu yönetimi, Orta Şabel ve Hiran bölgelerinde kayda değer ilerlemeler sağlamıştı. Ancak Eş Şebab, son haftalarda başlattığı kapsamlı karşı saldırılarla sahadaki dengeleri yeniden lehine çevirmeye başlamış durumda.

En az 10 askeri üssün ve kasabaların hükümetten geri alındığını açıklayan savaşçılar, her geçen gün biraz daha ilerleyerek stratejik öneme sahip yerleşim yerlerini ele geçirmeye devam ediyor.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın