El Kaide yeni liderini seçti, Evlaki örgütün başına geçti

Yemen El Kaidesi lideri Halid Batarfi’nin ölümünün ardından örgüt yeni liderini seçti; örgütün iki numarası Ebu Leys künyesiyle bilinen Saad bin Atıf el-Evlaki Yemen El Kaidesi’nin beşinci lideri oldu. 

 Saad bin Atıf el Evlaki kimdir?

Kırklı yaşların ortasında olduğu sanılan Saad bin Atıf el-Evlaki, 2011’de ABD’nin insansız hava aracı saldırısı sonucu hayatını kaybeden, El Kaide’nin manevi babası Enver el-Evlaki’nin de mensubu olduğu büyük el-Evalik kabilesinden geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet için Ödül programının verilerine göre el-Evlaki, Yemen El Kaidesi’nin şura konseyindeydi ve başına 5 milyon dolar ödül konmuştu. 

Evlaki’yi öne çıkaran ne?

el-Evlaki’nin geçmişte Usame bin Ladin’e olan yakınlığı, onun örgütün yeni lideri olarak yükselmesinin temel sebebi olarak görülüyor. el-Evlaki, Usame bin Ladin tarafından Afganistan’dan Yemen’e geri getirilenlerden biriydi. Bu da kendisine duyulan güvenin ve prestijinin seviyesini ortaya koyuyor.

Örgüt Yemen’de ne durumda?

Son yıllarda Arap Yarımadasında El Kaide’nin varlığı gerilese de, Yemen’de halihazırda en etkili silahlı grup olduğu Birleşmiş Milletler raporunda geçiyor. Tahminlere göre örgütün aktif ve pasif toplam üye sayısı 3 – 4 bin civarında. 

Ebyen, Şebve ve el-Beyda vilayetlerini birbirine bağlayan üçgeni faaliyet merkezi olarak kullanan örgüt, hükümet güçlerine karşı operasyon yürütmek için Şebve vilayetindeki es-Said ve el-Musaynia bölgesinde yoğunlaşmıştır.

Yemen, zayıf güvenlik ve silah mevcudiyetinin yanı sıra ülkenin dağlık yapısı nedeniyle milislere hareket alanı sunan, örgütün önemli ve son kalesidir. 

Örgüt 2015 yılında Paris’te, Hz Muhammed’le alay eden alçak karikatürlerin çizildiği Fransız Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırıyı üstlenmişti.

Saad bin Atıf el-Evlaki’nin son olarak Şubat 2023’te yayınlanan bir videoda, Ebyen ve Şebve bölgelerindeki aşiretleri, Güney Geçiş Konseyi’nin ayrılıkçı girişimlerine direnmeye çağırdığı bildirildi. 

Kaynak: Mira Haber, İndependent Arabia


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın