Dünya bekliyor: Pekin’in açıklaması bölgeyi nasıl etkileyecek?

Çin, Filistin halkının İsrail’in topraklarını işgaline karşı silahlı kuvvet kullanma hakkını destekledi ve bunun “uluslararası hukuka dayanan devredilemez bir hak” olduğunu söyledi.

Perşembe günkü yorumlar, Hollanda’nın Lahey kentinde Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) düzenlediği kamuya açık duruşmaların dördüncü gününde Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun tarafından yapıldı.

52 ülkenin temsilcileri, İsrail’in Filistin topraklarında onlarca yıldır sürdürdüğü işgal konusunda UAD’de konuşmalarını gerçekleştirdi.

Pekin elçisi, “kendilerini sömürge yönetiminden kurtaran çeşitli kişilerin” bulunduğunu ve onların “silahlı mücadele de dahil olmak üzere mevcut tüm araçları” kullanabileceklerini söyledi.

Filistinlilerin silahlı direnişe başvurmasını terör eylemi değil, meşru olarak nitelendirdi.

Zhang Jun mahkemeye şunları söyledi:

“Halkların kurtuluşları için yürüttükleri mücadele, sömürgeciliğe, işgale, saldırganlığa, yabancı güçlere karşı tahakküme karşı silahlı mücadele de dahil olmak üzere kendi kaderini tayin hakkı terör eylemi olarak görülmemelidir.

Jun konuşmasında İsrail politikalarını eleştirdi ve bunları “Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının tam olarak hayata geçirilmesini ve tatbikatlarını ciddi şekilde baltalayan ve engelleyen baskı” olarak nitelendirdi.

UAD’nin 26 Şubat’a kadar gerçekleştirilecek olan kamuya açık oturumları, UAD’nin danışma görüşü talep eden BM Genel Kurulu kararının ardından geldi.

Sözlü yargılamalara katılan devletlerin sayısı, UAD’nin 1945’teki kuruluşundan bu yana görülen en yüksek davadır ve Güney Afrika tarafından açılan ve kamuoyuna daha çok duyurulan soykırım davasından ayrıdır.

15 yargıçtan oluşan bir heyetin, tavsiye niteliğinde bir görüş bildirmeden önce müzakere yapmasının yaklaşık altı ay sürmesi bekleniyor.

Duruşmalara Çin’in yanı sıra katılması planlanan diğer ülkeler arasında Macaristan, Fransa , Güney Afrika ve Mısır yer alıyor.

Ayrıca, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği gibi uluslararası kuruluşlar da yapılacak duruşmalara katılacak.

İşgalci İsrail müzakerelere katılmamakla birlikte mahkemeye yazılı görüşlerini gönderdi.

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

Çürük CHP zihniyetinin İslam düşmanlığı saklı kalmıyor

“1400 senedir yapıyorsunuz bunu” CHP Ankara milletvekili Umut Akdoğan’ın, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam yıldönümünde …

Refah’ta aralıksız bombardıman, yine çocuklar hedefte!

İşgalci İsrail, Refah başta olmak üzere Gazze şeridinin farklı noktalarına saldırdı, onlarca kişiyi öldürdü ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir