cin tayvan arasinda hava sahasi ihlali gerilimi 01
cin tayvan arasinda hava sahasi ihlali gerilimi 01

Çin-Tayvan arasında hava sahası ihlali gerilimi

Tayvan, Pekin’in 37 Çin askeri uçağının adanın hava savunma bölgesini ihlal ettiğini ve bir kısmının Batı Pasifik’e uçtuğunu bildirdi. Saldırının ardından Tayvan, Perşembe günü savunma sistemini devreye soktu.

Demokratik Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin, hava kuvvetlerini son üç yıldır düzenli olarak Tayvan’ın hava sahasına uçurdu. 

Tayvan Savunma Bakanlığı, Japonya saati sabah 05.00 itibariyle, Çin hava kuvvetleri uçaklarının hava sahasının güneybatı köşesine uçtuğunu söyledi. Aralarında J-11 ve J-16 savaş uçakları ile nükleer kapasiteli H-6 bombardıman uçakları da tespit edildi.

Bakanlık yaptığı kısa açıklamada, Çin uçaklarının “hava gözetleme ve uzun mesafe eğitimi” vermek üzere güneydoğu Tayvan ve Batı Pasifik’e uçtuğunu da sözlerine ekledi.

Çin’in bu saldırılarına Tayvan kendi uçak ve gemilerini göndererek ve yer tabanlı füze sistemlerini etkinleştirerek karşılık verdi.

Çin savunma bakanlığı yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Çin daha önce de ateşle oynadı

Nisan ayında Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in Amerika Birleşik Devletleri ziyaretinin ardından Çin, Tayvan çevresinde savaş oyunları düzenledi.

Çin, önceki gün Japonya Denizi üzerindeki uçuşların ardından Batı Pasifik üzerinde Rusya ile ortak hava devriyesini tamamladı. Bu uçuşlar Japonya’nın ulusal güvenlik endişelerini arttırdı.

Tayvan hükümeti, geleceklerine yalnızca adalıların karar verebileceğini söyleyerek Çin’in egemenlik iddialarını reddetti.

Kaynak: Mira Haber