image 2026 09 23 16 28 47

BM kürsüsünde dikkat çeken an Erdoğan, konuşmasını Sezai Karakoç ile noktaladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 81. oturumunda yaptığı konuşmayı Sezai Karakoç’un “Onlar Sanıyorlar Ki” şiirinden dizeler okuyarak tamamladı

Erdoğan’ın Gazze, Filistin ve uluslararası sistemdeki adaletsizliklere ilişkin mesajlarının ardından kürsüden okuduğu şiirin, yalnızca 19 gün önce Ekrem İmamoğlu tarafından da mahkemedeki savunması sırasında okunmuş olması dikkat çekti.

New York’taki BM Genel Merkezi’nde dünya liderlerine hitap eden Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü Gazze’deki gelişmelere, Filistin meselesine ve Birleşmiş Milletler sisteminin mevcut yapısına yönelik eleştirilerine ayırdı. “Dünya beşten büyüktür” mesajını yineleyen Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin mevcut yapısının dünyanın tamamını temsil etmediğini savundu. Gazze’de yaşananların karşısında uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin Filistinlilerin yanında durmaya devam edeceğini söyledi.

Erdoğan konuşmasının sonunda ise siyasi ve diplomatik mesajlarının tonunu şiirle sürdürdü. “Gerekirse sıkıntı çekeriz, gerekirse bedel öderiz ama haksızlık karşısında susmayız, zulme asla rıza göstermeyiz” ifadelerinin ardından Sezai Karakoç tarafından yazılan şu şiiri okudu:

“Onlar sanıyorlar ki,
biz sussak mesele kalmayacak.
Halbuki biz sussak,
Tarih susmayacak.
Tarih sussa,
hakikat susmayacak.

Onlar sanıyorlar ki,
bizden kurtulsalar mesele kalmayacak.
Halbuki bizden kurtulsalar,
vicdan azabından kurtulamayacaklar.
Vicdan azabından kurtulsalar,
tarihin azabından kurtulamayacaklar.
Tarihin azabından kurtulsalar,
Allah’ın gazabından kurtulamayacaklar.”

Erdoğan’ın şiir tercihi, konuşmanın Gazze ve Filistin bağlamı düşünüldüğünde ayrıca dikkat çekti. 

Aynı şiiri İmamoğlu okumuştu

Ancak şiirin BM kürsüsünde okunmasını daha da dikkat çekici hale getiren başka bir ayrıntı bulunuyor. Aynı şiir, yalnızca 19 gün önce Ekrem İmamoğlu’nun mahkemedeki savunmasında da yer aldı.

İmamoğlu, 3 Eylül’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi davasının 75. duruşmasında yaptığı tahliye talebi konuşmasının sonunda Sezai Karakoç’un dizelerine başvurdu. İmamoğlu, “Bu duygularıma şair Sezai Karakoç tercüman olsun” diyerek şiirin aynı bölümünü okudu.

İki konuşmanın bağlamı ise birbirinden tamamen farklıydı. İmamoğlu şiiri, kendi yargılanmasına ve savunmasının kamuoyuna ulaşmasına ilişkin değerlendirmelerinin ardından okurken Erdoğan şiiri, Gazze, Filistin ve uluslararası sistemdeki adaletsizliklere ilişkin BM konuşmasının sonunda kullandı.

Erdoğan’ın şiiri özellikle ona gönderme yapmak amacıyla seçtiğine ilişkin herhangi bir açıklama bulunmuyor. 

Şiirin metninde de küçük fakat dikkat çekici bir farklılık bulunuyor. Karakoç’a atfedilen bazı kaynaklarda son bölüm “Tanrı’nın gazabından kurtulamayacaklar” şeklinde geçerken Erdoğan kürsüde “Allah’ın gazabından kurtulamayacaklar” ifadesini kullandı. İmamoğlu’nun okuduğu versiyonda ise “Tanrı’nın gazabından…” ifadesi yer aldı.

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir