Aylardır sır gibi saklanıyordu: Mücteba Hamaney’den ilk görüntü!

İran, aylardır kamuoyu önüne çıkmayan yeni dini lideri Mücteba Hamaney’e ait kısa bir video yayımladı

28 Şubat’ta babası Ali Hamaney’in ABD ve İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından Mart ayında ülkenin yeni dini lideri olan Mücteba Hamaney’in aylardır canlı olarak görülmemesi, sağlık durumuna ilişkin çok sayıda iddianın ortaya atılmasına neden olmuştu.

İran‘ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı tarafından yayımlanan yaklaşık 12 saniyelik görüntüde Mücteba Hamaney’in birkaç kişinin arasında oturduğu ve karşısındakilere hitap ettiği görülüyor. Ancak Tahran yönetiminin yayımladığı görüntünün ne zaman ve nerede kaydedildiğini açıklamaması dikkat çekti.

Bu ayrıntı, görüntünün Hamaney’in bugün gerçekten kamuoyu önüne çıktığını kesin olarak kanıtlamasını engelliyor. Buna rağmen görüntünün yayımlanması, yeni dini liderin sağlık durumuna ilişkin tartışmaların yeniden alevlendiği bir dönemde Tahran’ın verdiği en güçlü mesajlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Aylar süren sessizlik yeniden tartışma konusu 

Mücteba Hamaney, göreve geldiği Mart ayından bu yana kamuya açık bir şekilde görüntülenmemiş, herhangi bir canlı yayına katılmamış ve kendi sesiyle yayımlanmış bir ses kaydı da paylaşılmamıştı. Kendisine ait açıklamalar rejim medyası tarafından yazılı metinler üzerinden duyurulurken, bu durum Hamaney’in sağlık durumuyla ilgili spekülasyonların giderek büyümesine yol açtı.

Özellikle 28 Şubat’taki ABD-İsrail saldırısında yaralandığı ve ağır sağlık sorunları yaşadığı yönündeki iddialar uzun süredir İran gündeminin en tartışmalı başlıklarından biri.

Geçmişte aktarılanlara göre Hamaney, saldırı sırasında ciddi ve şekil bozucu yaralar almıştı. İran yönetimi ise bu iddiaları reddederek yeni dini liderin görevini sürdürdüğünü ve ülkenin meselelerini takip ettiğini savundu.

Ancak Tahran’ın bugüne kadar Hamaney’i uzun süreli ve doğrudan gösteren görüntüler yayımlamaması, tartışmaların sona ermesini engelledi.

İran’dan sağlık iddialarına karşı görüntülü cevap

Son günlerde Hamaney’in sağlık durumunun kritik hale geldiği ve hastaneye kaldırıldığı yönünde yeni iddiaların ortaya atılması üzerine İran’dan dikkat çekici bir hamle geldi.

Devlet medyası tarafından yayımlanan görüntünün hemen ardından Besic Teşkilatı Başkan Yardımcısı Kasım Kureyşi, önümüzdeki dönemde Hamaney’in halkın arasında, sokaklarda ve silahlı kuvvetlerin komutanlarıyla yaptığı toplantılarda çekilmiş görüntülerinin yayımlanacağını açıkladı.

Bu açıklama, Tahran’ın yalnızca Hamaney’in hayatta olduğunu göstermekle yetinmeyeceğini, yeni dini liderin ülkenin siyasi ve askeri yönetimindeki rolünü de kamuoyuna göstermeye hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

Pezeşkiyan’ın Hamaney’le görüşmesi de açıklandı

Görüntü tartışmalarının yaşandığı gün bir başka dikkat çekici gelişme daha yaşandı.

İran devlet medyası, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Temmuz ayının sonlarında Mücteba Hamaney’le görüştüğünü açıkladı. Görüşmede askeri meselelerin yanı sıra ekonomik kaynaklar, döviz yönetimi, enerji kullanımı ve yabancı ortaklarla ekonomik ilişkilerin ele alındığı bildirildi.

Bu açıklama, Hamaney’in İran’ın kritik karar alma mekanizmalarından tamamen kopmadığına ilişkin Tahran’ın verdiği yeni bir mesaj niteliğinde.

Ancak İranlı yetkililerin Hamaney’in erişilebilirliği konusunda daha önce yaptığı açıklamalar arasında dikkat çekici farklılıklar bulunuyor. Pezeşkiyan daha önce Hamaney’le temaslarının arttığını söylerken, başka bir açıklamasında kendisine ulaşmanın oldukça zor olduğunu belirtmişti.

İran’ın önümüzdeki günlerde Hamaney’in halk arasında ve askeri komutanlarla görüşmelerine ilişkin yeni görüntüler yayımlayıp yayımlamayacağı ise büyük merak konusu.

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir