image 2026 08 13 11 36 00

Afganistan, BM yetkililerini gözaltına aldı

Afganistan, BM yetkililerini gözaltına aldı

Afganistan İslam Emirliği yetkilileri, ülkede görev yapan iki Afgan BM personelini gözaltına aldı

Afganistan’da Taliban yönetiminin istihbarat birimi, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu’nun (UNAMA) İnsan Hakları bölümünde görev yapan iki Afgan çalışanı gözaltına aldı. Herat kentinde yaşanan olay, UNAMA’nın kentte kadınların gözaltına alınmasını araştırdığı ve bazı kadınlarla görüşmeler gerçekleştirdiği bir dönemde meydana gelmesi nedeniyle dikkat çekti.

Afghanistan International‘ın kaynaklarına göre iki UNAMA çalışanı, 9 Ağustos’ta Herat’taki BM ofisinden ayrıldıkları sırada Taliban’ın Genel İstihbarat Müdürlüğü (GDI) tarafından gözaltına alındı. Birleşmiş Milletler de iki personelinin gözaltına alındığını doğruladı ancak çalışanların isimlerini açıklamadı.

BM’nin açıklamasına göre Taliban makamları, iki çalışana yönelik herhangi bir suçlamayı BM’ye bildirmedi. Dahası, Birleşmiş Milletler personeliyle görüşme talebinde bulunmasına rağmen çalışanlarla temas kurmasına izin verilmedi.

Haberin Arka Planı

BM Genel Sekreterliği, Taliban’a BM personelinin sahip olduğu ayrıcalık ve dokunulmazlıklara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Kadınlarla doğrudan görüşmüşlerdi

Olayın zamanlaması dikkat çekici. Afghanistan International‘ın ulaştığı kaynaklara göre gözaltına alınan iki çalışan, UNAMA’nın İnsan Hakları bölümünde görev yapıyordu ve kısa süre önce Herat’ta kadınların tutuklanmasıyla ilgili bir çalışma yürütmüştü. Çalışanların kadınların gözaltına alınması hakkında rapor hazırladığı ve gözaltına alınan bazı kadınlarla doğrudan görüştüğü bildirildi.

Bu bağlantı henüz Birleşmiş Milletler tarafından “gözaltının nedeni” olarak doğrulanmış değil. Taliban da iki çalışanın neden gözaltına alındığına ilişkin kamuoyuna ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Kaynak: Mira Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir