abd suriye deki cihat yanlisi lider sami el ureydi yi teror listesine aldi 01
abd suriye deki cihat yanlisi lider sami el ureydi yi teror listesine aldi 01

ABD, Suriye’deki cihat yanlısı lider Sami el Ureydi’yi ‘terör listesine’ aldı

ABD, Suriye’de Hurras ed Din grubu içerisinde faaliyet yürüttüğü bilinen Sami el Ureydi’yi ‘terör listesine’ dahil ettiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Hurras ed Din grubu yöneticilerinden olduğu belirtilen Sami el Ureydi’nin “özel olarak tespit edilmiş küresel terörist” kategorisine alındığı ifade edildi.

ABD genellikle “terör listesine” aldığı kişileri farklı askeri operasyonlarla hedef alıyor. Bu operasyonların başında ise silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) gerçekleştirilenler geliyor.

ABD Suriye’de geçtiğimiz dönemde birçok kez SİHA saldırısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı Eylül yapılan bir diğer açıklamada da Hurras ed Din grubunun üst düzey liderleri olarak nitelenen Ebu Abdulkerim el Mısri, Faruk el Suri ve Sami el Ureydi’nin başına 5’er milyon dolar ödül konulmuştu.

Dışişleri Bakanlığı’nın “Adalet İçin Ödül” adlı programı çerçevesinde alınan karar doğrultusunda üç lider hakkında bilgi veren kişilere toplamda 15 milyon dolar ödül verileceği ifade edilmişti.

Sami el Ureydi kimdir?

Diğer ismi “Ebu Mahmud eş Şami” olan Sami el Ureydi’nin 1973’te Ürdün’ün başkenti Amman’da dünyaya geldiği biliniyor.

Şeriat Lisesi’ni bitirdikten sonra,1994 yılında Ürdün Üniversitesi’nde eğitimine devam eden Ureydi, 1997 yılında hadis alanında yüksek lisans yaptı. Sami el Ureydi 2001 yılında ise yine hadis alanında Bağdat İslam Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.

Savaşın başladığı 2011 yılında Suriye’ye geçen Sami el Ureydi, Nusret Cephesi’nin kurucu isimleri arasında gösterildi. El Kaide ile bağlarını koparmasının ardından Nusret Cephesi’nden ayrılan Ureydi bir süre hiçbir gruba bağlı olmadan Suriye’deki yaşamını sürdürdü.

Hurras ed Din

Suriye’de 27 Şubat 2018 tarihinde yayınladığı bir açıklamayla kuruluşunu ilan eden “Hurras ed Din” isimli grup, El Kaide’ye bağlantılı olarak anılan yapıların birleşmesiyle kurulmuştu.

Sami Ureydi, Ebu Hammam eş Şami, Ebu Culeybib Ürdüni gibi isimlerin liderlik ettiği bilinen grup, Suriye’de Esed rejimi güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılarla bir dönem dikkat çekiyordu.

Hurras ed Din grubu ayrıca “Ve Harridil Muminin” (İnananları Teşvik Et) ismiyle oluşturduğu operasyon odasıyla da gündeme gelmişti. Ancak Tahrir el Şam Heyeti’nin (HTŞ) kendilerine yönelik düzenlediği operasyonlar ve birçok gözaltı dalgası sonrasında grubun bugünkü faaliyetleri neredeyse sona erdi.

Kaynak: Mepa News

İlginizi Çekebilir

Suriye’deki koalisyon güçlerine füzeli saldırı

Bilinmeyen bir grup tarafından Suriye’de bulunan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin üssüne füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda …

Hamas Katar’dan ayrılmayı düşünüyor

Wall Street Journal gazetesi bugün (Cumartesi), Hamas hareketinin siyasi liderliğinin, ABD Kongre üyelerinin İsrail ile …