Antalya’nın Serik ilçesinde çilek hasadı devam ederken, üretici ile market fiyatları arasındaki uçurum tepkilere neden oluyor. Tarlada düşük fiyatlara ürün satan çiftçiler, tüketiciye ulaşana kadar fiyatların katlanmasını “adil olmayan bir zincir” olarak değerlendiriyor.
Bölgede üretim yapan çiftçiler, çileği tarlada 35-50 TL bandında sattıklarını belirtirken, aynı ürünün market raflarında 120-150 TL’ye kadar çıkması dikkat çekiyor. Üretici Tayfun Yüksel, aradaki farkın makul sınırların çok ötesinde olduğunu ifade ederek, “Biz emeğimizin karşılığını alamıyoruz, vatandaş da pahalıya almak zorunda kalıyor” dedi.
Ekonomistler, bu tür fiyat artışlarında aracılar, nakliye maliyetleri ve zincir market politikalarının etkili olduğunu belirtse de, üretici ve tüketici arasındaki bu keskin farkın denetimsizliğe işaret ettiği yorumları yapılıyor. Özellikle hasat döneminde fiyatların düşmesi beklenirken, raflardaki yüksek etiketler tepkileri daha da artırıyor.
Vatandaşlar ise aynı ürünü çok daha pahalıya almak zorunda kaldıklarını belirterek, “Tarladan çıkan ürünle marketteki fiyat arasında bu kadar fark olmamalı” diyerek duruma tepki gösteriyor. Üreticiler de benzer şekilde, hem kendilerinin hem de tüketicinin zarar gördüğü bu sistemin sorgulanması gerektiğini vurguluyor.
Serik’teki tablo, tarım sektöründe üretimden tüketime uzanan süreçteki dengesizlikleri bir kez daha gündeme taşırken, fiyat denetimleri ve aracı zincirine yönelik düzenlemelerin gerekliliği tartışılıyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.