20260417 195405

A101’de domuz derisi ayakkabı skandalı.. Bakanlık neden ceza kesmedi?

Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerine ilişkin yayımlanan listede, A101 marketlerde satışa sunulan New Balance U574VPN Erkek Sneaker model ayakkabıda yapılan incelemelerde %72 oranında domuz derisi tespit edildiği belirtildi. Ürünün satışa sunulurken bu bilginin tüketiciye açık şekilde bildirilmediği de rapora yansıdı.

Denetim sonucunda ortaya çıkan bulgular kamuoyunda tartışma oluştururken, Bakanlık tarafından, boykot ürünü de olan söz konusu ürünün satışına ilişkin A101’e herhangi bir idari para cezası uygulanmadığı ifade edildi. Kararın gerekçesine dair resmi açıklamada detaylı bir gerekçe paylaşılmaması ise dikkat çekti.

Tüketici mevzuatına göre, ürünlerde kullanılan hayvansal içeriklerin açık ve anlaşılır biçimde etiketlenmesi gerekiyor. Bu tür bilgilerin eksik bildirilmesi durumunda hem tüketici hakları hem de ürün güvenilirliği açısından yaptırımlar gündeme gelebiliyor.

Söz konusu tespit, özellikle ithal ve markalı ürünlerde içerik şeffaflığı konusunu yeniden gündeme taşırken, tüketici tarafında “bilgilendirme eksikliği” ve denetim süreçlerinin sonuçlarıyla ilgili soru işaretlerine neden oldu.

Haberin sosyal medyada yayılması, gıda güvenliğinin arkasından, şimdi de tekstilde ‘şeffaflık’ krizi mi yaşanıyor tartışmasını beraberinde getirdi.

Kullanıcılar tarafından; “Ticaret Bakanlığı bir market zincirinde domuz derisi tespit ediyor ancak herhangi bir ceza verilmiyor. Tüketicinin ne giydiğini bilme hakkı gasbedilirken denetim mekanizması neden çalışmıyor?
Ceza kesilmeyen her ihlal, bir sonraki daha büyük skandalın davetiyesidir.” eleştirileri yapıldı. 

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın