Batılı kaynaklar, SDG’nin IŞİD’li tutukluların tutulduğu cezaevlerini yönetme konusunda güvenilirliğini kaybettiğini açıkladı
Financial Times’a konuşan üst düzey bir Batılı diplomat, terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri’nin (YPG/SDG), son dönemdeki uygulamalarıyla kuzeydoğu Suriye’deki cezaevleri dosyasını yönetme konusunda güvenilirliğini yitirdiğini söyledi.
Diplomat, SDG’nin bazı gözaltı merkezlerini fiilen terk etmesinin, IŞİD mensuplarının kaçma riskini ciddi biçimde artırdığını ve alınan kararların bu sebebe dayandığını da belirtti.
Gazeteye konuşan Suriyeli üst düzey bir yetkili ise Şam yönetiminin, SDG’ye daha önce defalarca uyarıda bulunduğunu açıkladı. Yetkiliye göre, sahadaki gelişmelere bağlı olarak SDG ile yapılan anlaşmaların revize edilebileceği açıkça iletiirken, yükümlülüklerin geciktirilmesi halinde mevcut mutabakatların geçerliliğini yitirebileceği bildirildi.
Aynı yetkili, SDG’nin entegrasyonu fiilen imkânsız hâle getirecek şekilde şartları yeniden müzakere etmeye çalıştığını belirterek, “Artık top SDG’de. Yapılan anlaşmalara uymak zorundalar” dedi. Şam yönetimi, krizin diplomatik yollarla çözülmesini temenni ettiklerini de ekledi.
“Yabancı IŞİD’lilerin kaçması endişe verici”
Avrupa Birliği de konuya ilişkin yapılan bildiride, Suriye’deki cezaevlerinden yabancı uyruklu IŞİD mensuplarının kaçtığına dair raporların “son derece endişe verici” olduğunu duyurarak tutukluların Irak’a sevk edilme sürecini yakından izlediklerini bildirdi.
AB Sözcüsü Anouar El Anouni, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Devam eden çatışmalar sırasında IŞİD tutuklularının olası kaçışları ağır bir güvenlik riski oluşturuyor” dedi.
Suriye İçişleri Bakanlığı, 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Şeddadi Cezaevi’nde yaşanan firar olayı sonrası ordu birlikleri ile özel görev timlerinin Haseke kırsalındaki Şeddadi kentine girdiğini duyurmuştu. Cezaevinin SDG kontrolünde olduğu hatırlatılmıştı.
Bakanlık açıklamasına göre ilk tespitlerde yaklaşık 120 IŞİD mensubunun cezaevinden kaçtığı belirlendi. Güvenlik güçleri bu sebeple kent merkezi ve çevresinde kapsamlı arama-tarama operasyonları başlattı. Operasyonlar sonucunda kaçan 81 IŞİD unsurunun yakalandığı bildirildi.
Yetkililer, çalışmaların “güvenlik ve istikrar tamamen sağlanana kadar” süreceğini ifade etti.
Rakka cezaevi devlet kontrolünde
Bu gelişmelerin ardından Suriye Adalet Bakanlığı, Rakka’daki El-Aktan Cezaevi’nin resmen devralındığını açıkladı. Bakanlık, SDG unsurlarının cezaevi binasından tamamen çekildiğini ve tesisin devlet kurumlarına teslim edildiğini duyurdu.
Açıklamada, adımın “devlet otoritesinin yeniden tesisi ve kurumların hukuka uygun şekilde işletilmesi” kapsamında atıldığı belirtildi. Cezaevindeki mahkûmların güvenliği ve sağlık durumlarının kontrol edildiği, gıda, su ve ilaç gibi temel ihtiyaçların temin edildiği kaydedildi.
Bakanlık ayrıca, tüm tutukluların dosyalarını incelemek üzere özel yargı komisyonlarının kurulduğunu ve bu komisyonların çalışmalarına başladığını açıkladı.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.