image 2026 01 22 17 03 27

Trump bu kez Nil’e el atıyor: “Mısır-Etiyopya üzerine odaklanıyoruz…”

ABD Başkanı Donald Trump, Nil Nehri üzerinden tırmanan Mısır-Etiyopya gerilimine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Trump, Etiyopya’nın inşa ettiği dev barajın Nil’in doğal akışını bozduğunu açıkça dile getirdi.

Trump, “Mısır ve Etiyopya üzerinde çalışıyoruz. Bir baraj inşa edildi ve su artık olması gerektiği gibi akmıyor” ifadelerini kullanarak, krizin merkezindeki Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) projesini işaret etti.

ABD Başkanı, Nil’in Mısır için taşıdığı hayati öneme vurgu yaparak, “Mısır’ı düşündüğümde Nil’i ve içinde su olan Nil’i düşünüyorum” sözleriyle, su meselesinin Kahire açısından varoluşsal bir tehdit haline geldiğini söyledi.

Nil krizi

Etiyopya’nın Mavi Nil üzerinde inşa ettiği dev hidroelektrik baraj, yıllardır Mısır ve Sudan’ın tepkisine neden oluyor. Kahire yönetimi, barajın doldurulması ve işletilmesi sürecinde Nil’den bırakılan su miktarının azaldığını, bunun tarım, içme suyu ve enerji açısından ülkeyi felakete sürükleyebileceğini savunuyor.

Trump’ın açıklamaları, Washington’un yeniden arabuluculuk rolüne soyunabileceği şeklinde yorumlandı. Bazı kaynaklara göre Mısır ve Sudan cephesi bu girişimi memnuniyetle karşılarken, Etiyopya ise barajın kimseye zarar vermediğini iddia etmeyi sürdürüyor.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın