image 2025 12 25 18 35 55

“Yakında anlaşma sağlanacak”: ABD’den SDG ve Suriye’ye yoğun baskı!

Suriye hükümeti ile terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında, ABD’nin aracılığıyla yürütülen askerî bir anlaşmanın açıklanmasına kısa süre kaldığı bildirildi

Suriye TV‘nin ulaştığı özel kaynaklara göre, anlaşmanın yıl bitmeden imzalanması için Washington her iki tarafa da yoğun baskı uyguluyor. Buna göre anlaşmanın 27–30 Aralık tarihleri arasında Şam’da kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Görüşmeler, daha önce imzalanan 10 Mart Anlaşması çerçevesinde yürütülüyor.

Taslak anlaşma, terör örgütü SDG ve iç güvenlik gücü Asayiş’e bağlı yaklaşık 90 bin personelin, Suriye Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına kademeli şekilde entegre edilmesini öngörüyor. Bu kapsamda, Rakka, Deyrizor ve Haseke’de konuşlu üç askerî tümenin, Savunma Bakanlığı bünyesinde SDG unsurlarından oluşturulması planlanıyor.

Ancak taraflar arasında hâlen çözülemeyen başlıklar bulunuyor. Görüşmelerde öne çıkan ihtilaflı konular şöyle sıralanıyor:

  • Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin kuzeydoğu Suriye’ye giriş şekli ve kapsamı,
  • SDG mensuplarının Savunma ve İçişleri bakanlıklarındaki görev ve rütbeleri,
  • Askerî karar alma mekanizması ile idari yapıların nasıl işleyeceği,
  • Yetki ve sorumlulukların hangi kurumda toplanacağı.
SDG’den özel birlik talepleri

Kaynaklara göre SDG, iki ayrı askerî yapının oluşturulmasında ısrar ediyor. Bunlardan biri, Savunma Bakanlığına bağlı ancak ayrı bir komuta yapısına sahip kadınlardan oluşan bir tugay. Diğeri ise terörle mücadeleye odaklı özel bir birlik.

Bu ikinci yapının kurulmasını özellikle ABD’nin desteklediği, söz konusu birliğin Suriye hükümet güçleriyle IŞİD’e karşı ortak operasyonlar yürütmesinin planlandığı ifade ediliyor.

Öte yandan SDG’nin, Suriye ordusu ve emniyet güçlerinin kuzeydoğuya doğrudan konuşlandırılmasına karşı çıktığı, bunun yerine bazı askerî ve güvenlik pozisyonlarına kendi belirleyeceği isimlerin atanmasını önerdiği aktarılıyor.

Uluslararası baskı: “Anlaşmadan kaçış yok”

SDG’ye yakın kaynaklar ise, ABD’nin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Almanya’nın, 10 Mart Anlaşması’nın başından bu yana süreci desteklediğini ve taraflara anlaşmanın uygulanması yönünde güçlü telkinlerde bulunduğunu söyledi.

Aynı kaynak, ABD Dışişleri ekibi, İngiliz ve Fransız özel temsilcilerin, kuzeydoğu Suriye’de uzlaşı sağlanması ve anlaşmazlıkların giderilmesi için doğrudan devrede olduğunu ifade etti.

Görüşmelerde askerî anlaşmanın ileri bir aşamaya ulaştığı, ancak devlet kurumlarının kuzeydoğuda yeniden faal hale gelmesinin zaman alacağı belirtiliyor. Bu nedenle, 10 Mart Anlaşması’nın uygulanma süresinin en az üç ay daha uzatılmasının kaçınılmaz olduğu değerlendiriliyor.

Hatırlanacağı üzere, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 10 Mart 2025’te SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile bir anlaşma imzalamış; bu anlaşma, SDG’nin Suriye ordusu ve devlet kurumlarına entegre edilmesini ve sürecin yıl sonuna kadar tamamlanmasını öngörmüştü.

Gelinen aşamada, tarafların anlaşmaya mı yoksa yeni bir gerilim sürecine mi yöneleceği, önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Kaynak: Mira Haber, Syria TV

Bir Cevap Yazın