Washington’da Ulusal Muhafızlara yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyla ilgili soruşturma derinleşirken, zanlı Rahmanullah Lakanwal hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı
Fox‘un ulaştığı istihbarat kaynaklarına göre, 2 ulusal muhafızı öldüren şahsın geçmişte ABD hükümetiyle ve özellikle CIA ile bağlantılı olduğu belirlendi. 29 yaşındaki Afgan vatandaşı Lakanwal’ın, Afganistan’ın Kandahar bölgesinde ABD’nin ortak kuvvetleri arasında görev yaptığı ve bu nedenle CIA dahil çeşitli Amerikan kurumlarıyla doğrudan temas halinde olduğu ifade edildi.
Üst düzey bir istihbarat yetkilisi, “Afganistan’dan kaotik çekilmenin ardından, ABD yönetimi Lakanwal’ın geçmişteki işbirliği nedeniyle onu Eylül 2021’de ülkeye kabul etti” dedi.
CIA Direktörü John Ratcliffe, yaptığı açıklamada süreci sert sözlerle eleştirdi:
“Bu kişinin ve benzer durumda olan pek çok insanın ABD’ye alınması büyük bir hataydı. Vatandaşlarımızın ve askerlerimizin bu tür sonuçlarla yüzleşmeyi hak etmediği ortada.”
Soruşturmayı FBI devraldı
Saldırıya ilişkin soruşturmanın artık tamamen FBI tarafından yürütüldüğü doğrulandı. Birden fazla üst düzey istihbarat kaynağı, olayın uluslararası terör bağlantılı olma ihtimalinin araştırıldığını belirtiyor.
Donald Trump, Çarşamba gecesi ulusa seslenerek saldırıyı sert sözlerle kınadı. Trump, askerlerden birinin “sıfır mesafeden vahşice vurulduğunu” söyledi ve saldırıyı şu ifadelerle tanımladı:
“Bu bir nefret eylemidir, bir terör eylemidir, tüm ulusumuza karşı işlenmiş bir suçtur.”
Trump, saldırgan için “en ağır bedeli ödeyecek” sözleriyle misilleme mesajı verdi.
Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser da yaptığı basın açıklamasında saldırının hedef alınarak gerçekleştirildiğini doğruladı:
“Bu saldırı doğrudan Muhafız mensuplarını hedef aldı. Şüpheli gözaltında.”
Soruşturma hem ulusal güvenlik boyutuyla hem de saldırganın geçmişiyle birlikte daha da karmaşık bir hâl alırken, resmi makamların önümüzdeki günlerde daha geniş kapsamlı bir açıklama yapması bekleniyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.