işlkgb

Özbekistan’da terörle aranıyordu, ABD’de TIR şoförü oldu

ABD’de güvenlik zaafı tartışmalarını alevlendiren bir olay daha gündeme geldi. Özbekistan vatandaşı 31 yaşındaki Ahror Şuhratoviç Bozorov, terör örgütüyle bağlantı şüphesiyle gözaltına alındı.

Özbek makamlarına göre Bozorov, 2022’den bu yana ülkesinde; bir terör örgütüne üyelik, cihat yanlısı  propaganda materyalleri yayma, gençleri, bir silahlı yapının saflarında savaşmak üzere çatışma bölgelerine örgütleme ve yönlendirme suçlamalarıyla aranıyordu.

Bozorov, Şubat 2023’te ABD’ye giriş yaptı ve sınır görevlileri tarafından gözaltına alındı. Ancak, hakkında Özbekistan’da arama kararı bulunmasına rağmen serbest bırakıldı.

Serbest kalmasından yaklaşık bir yıl sonra ticari sürücü belgesi alan Bozorov, uzun yol TIR şoförü olarak çalışmaya başladı. Bu durum, özellikle ABD’deki muhafazakâr medya kuruluşlarının sert tepkisine yol açtı.

Söz konusu medya organları, geçmişte çeşitli saldırılarda kamyon ve TIR’ların doğrudan saldırı aracı olarak kullanıldığını hatırlatarak, şu soruyu gündeme taşıdı:

“Hakkında terör şüphesi bulunan bir kişi nasıl olup da ülkeye alınır, serbest bırakılır ve ağır tonajlı araç kullanma izni alabilir?”

Olay, ABD’de sınır güvenliği, göçmen taraması ve radikalleşme riski konularında yeni bir tartışma dalgası başlatmış durumda. Bozorov’un dosyası, hem Washington ile Taşkent arasındaki güvenlik iş birliğini hem de ABD’nin iç güvenlik prosedürlerini yeniden mercek altına çekiyor.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın