Suriye’nin güneyinde tansiyon yeniden yükseliyor. Kimliği belirsiz silahlı kişiler, Şam’dan Süveyda’ya giden bir yolcu otobüsüne ateş açtı. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.
Olay, Şam ile Süveyda’yı birbirine bağlayan ana otoyol üzerindeki Marjana istasyonu yakınlarında, Suriye ordusu güçlerinin kontrol noktasına yakın bir bölgede meydana geldi.

Bölge kaynakları, saldırının son aylarda bu hayati güzergâhta sivilleri hedef alan en ciddi saldırılardan biri olduğunu belirtiyor.
Süveyda İç Güvenlik Şefi Hüsam el-Tahan, devlet ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada saldırıyı “sivilleri korkutmayı ve eyaletin güvenliğini sarsmayı amaçlayan korkakça bir terör eylemi” olarak niteledi. El-Tahan, saldırının “kaos yaratmak isteyen yasadışı grupların” son dönemde artan eylemleriyle bağlantılı olduğunu ve sorumluların yakalanması için soruşturmanın sürdüğünü söyledi.
Süveyda’da güvenlik durumu aylardır gergin. Nisan 2025’te Hz. Muhammed’e hakaret içeren bir ses kaydının sızdırılmasıyla başlayan İsrail yanlısı Dürzi gruplar ve Bedevi aşiretleri arasındaki çatışmalar, yaz aylarında bir Dürzi isyanıyla yeniden alevlendi.
Temmuz’dan bu yana birçok ateşkes girişimi olsa da, Şam’dan bağımsız özerk yönetim peşinde olan Dürzilerin bulunduğu eyalet genelinde kanunsuzluk, silahlı çatışmalar ve güvenlik boşluğu derinleşerek sürüyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.