İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’de yıllardır tamamlanamayan yüzlerce Sünni cami varken, 7 bin kişilik dev bir Şii ibadethanesine sponsor olarak büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi
Küçükçekmece’de temeli yıllar önce atılan Zeynebiye Camii, Kerbelâ’da şehit düşen 72 kişinin anısına 72 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edildi. 40 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bu dev kompleksin tamamlanması, İBB’nin resmî katkıları ve belediye bütçesinden aktarılan desteklerle gerçekleştirildi.
Üstelik açılış töreni de bir “devlet merasimi” havasında geçti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Valisi Davut Gül ve İBB Başkanvekili Nuri Aslan törende hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesaj gönderdi, İmamoğlu ise Silivri’den yazdığı mektupta “adalet ve hürriyet” nutukları attı.
Sünni camiler gelince: “İzin yok, ruhsat yok”
Ne var ki bu “mezhep hoşgörüsü” söylemi, aynı hassasiyetin Sünni camiler söz konusu olduğunda neden gösterilmediği sorusunu yeniden gündeme taşıdı. İstanbul’un pek çok ilçesinde yıllardır ruhsat bekleyen, inşaatı durdurulan veya ödenek bulamadığı için yıkık hâlde bekleyen camiler dururken, bir anda Caferi cemaatine ait dev bir caminin İBB desteğiyle tamamlanması tepki çekti.
Vatandaşlar, sosyal medyada “İBB, Sünni cami yapımına destek verse kıyamet koparılırdı” yorumlarıyla durumu eleştirdi.
Açılışta okunan mektubunda “her inanca eşit mesafedeyiz” diyen Ekrem İmamoğlu’nun sözleri de eleştirilerin hedefi oldu. Zira İBB’nin son yıllarda İslami kimliği temsil eden projelere mesafeli durduğu, buna karşın farklı mezhep ve inanç gruplarına bütçe ve alan tahsisinde cömert davrandığı biliniyor.
Halkın parasıyla mezhep siyaseti mi?
Törene katılan isimlerin yoğunluğu da dikkat çekti. Hem hükümet hem muhalefet temsilcilerinin aynı törende buluşması, “mezhep üzerinden siyasi ortaklık” yorumlarını beraberinde getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın “Hz. Zeyneb tüm kadınlara ilham olsun” sözleri ve CHP lideri Özel’in “Zeynebiye, Alevi’yi, Sünni’yi buluşturuyor” çıkışı, bazı çevrelerce siyasetin mabede sokulması olarak değerlendirildi.
Eleştiriler, tek bir soruda düğümleniyor: “İBB, bu kadar bütçeyi Sünni bir cami inşaatına ayırır, aynı töreni orada düzenler miydi?”
Cevabı çoğu kişi için malum: Hayır.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.