Afrika’daki bir insanı yardım derneğine para gönderen bir kadın, 9 aydır IŞİD’e finansman suçlamasıyla tutuklu
Afrika’da faaliyet gösteren bir yardım derneği için çevresinden topladığı bağışları aracı bir kişiye gönderen üç çocuk annesi Ümran D., “IŞİD’e finansman sağladığı” suçlamasıyla yaklaşık 9 aydır iddianame hazırlanmadan Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunuyor.
Dosyada dikkat çeken en önemli nokta ise, parayı teslim alan kişinin tahliye edilmiş olmasına rağmen, yalnızca parayı gönderen Ümran D.’nin tutukluluğunun devam etmesi.
Soruşturma dosyasına göre tutukluluğa gerekçe olarak, yardım paralarının iletilmesinde aracılık yaptığı belirtilen Dilan A.’ya gönderilen toplam 22 bin 620 TL’lik banka transferleri gösteriliyor. Savcılık, bu transferlerin “IŞİD’e finansman sağlama” suçuyla bağlantılı olduğu şüphesi üzerinde duruyor.

Ancak kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, soruşturmanın başlamasının üzerinden yaklaşık dokuz ay geçmesine rağmen Ümran D. hakkında henüz bir iddianame hazırlanmış değil.
Parayı alan kişi tahliye oldu
Dosyadaki en dikkat çekici çelişki ise parayı teslim aldığı belirtilen Dilan A. hakkında tahliye kararı verilmiş olması. Buna karşın, yalnızca bağış paralarını gönderen konumundaki Ümran D. hâlâ cezaevinde tutuluyor ve hakkında dava açılmasını sağlayacak iddianame henüz düzenlenmiş değil.
Yargılama sürecine ilişkin bir diğer tartışma ise ara incelemelerde yaşandı. Avukat Mustafa Kocamanbaş’ın aktardığına göre bugüne kadar yapılan sekiz ara mahkemenin hiçbirine savunma avukatı kabul edilmedi. Son olarak 10 Temmuz 2026 tarihinde yine avukatsız gerçekleştirildiği belirtilen incelemede mahkeme, Ümran D.’nin tutukluluk halinin bir ay daha devamına karar verdi.
Müvekkilinin durumuna ilişkin açıklama yapan avukat Mustafa Kocamanbaş, Ümran D.’nin üç çocuk annesi ve dul olduğunu, çocuklarına tek başına baktığını belirterek uzun süredir devam eden tutukluluğun ciddi bir mağduriyete yol açtığını söyledi. Kocamanbaş, hakkında hâlâ iddianame hazırlanmamış olmasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam eden müvekkili için acil tahliye çağrısında bulundu.
Dosyaya ilişkin şu ana kadar Adalet Bakanlığı veya soruşturmayı yürüten savcılık tarafından kamuoyuna ayrıntılı bir açıklama yapılmış değil. Halk, dosyanın her yönüyle iyice araştırılmasını ve 3 çocuk annesinin tutukluluk sebebi hakkında detaylı bir açıklama yapılmasını talep ediyor.
Kaynak: Mira Haber, Daily İslamist
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.
