04:57 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Uganda Devlet Başkanı, “eşcinselliği ölümle cezalandıran” yasayı onayladı

Uganda’da LGBT’lilere idam cezası öngören yasa, Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin imzasıyla yürürlüğe girdi. AB ve ABD başta olmak, söz konusu yasağa tepkiler geldi.

Uganda’da LGBT’lilere ölüm cezası öngören ve eşcinsel ilişkiyi suç kapsamına alan yasa tasarısı, Devlet Başkanı Yoweri Museveni tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

Yasayla birlikte, HIV/AIDS gibi hastalıkların yayılmasına sebep olduğu belirtilen kişilere idam cezası verilebilecek. “Eşcinselliği teşvik etme” suçlaması için ise 20 yıl hapis cezası öngörülüyor.

“DEVLET DESTEKLİ HOMOFOBİ YASALLAŞTI”

Yasanın onaylanmasının ardından, hak savunucuları ve dünya liderlerinden tepkiler de gelmeye başladı.

Ugandalı bir insan hakları savunucusu olan Clare Byarugaba, “Uganda cumhurbaşkanı bugün devlet destekli homofobi ve transfobiyi yasallaştırdı” dedi.

“ABD’YE GİRİŞLER KISITLANABİLİR”

ABD Başkanı Joe Biden ise, söz konusu adımı “insan haklarının trajik bir ihlali” olarak nitelendirdi ve “Ciddi insan hakları ihlallerine veya yolsuzluğa karışan herkese karşı yaptırımların uygulanması ve ABD’ye girişin kısıtlanması dahil olmak üzere ek adımlar düşünüyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Uganda’ya vize kısıtlamaları konusu gündeme getireceklerini söyledi.

“BU İNSANLIK DIŞI”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Uganda’nın LGBT karşıtı yasasının uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu ve ülkenin uluslararası ortaklarıyla olan bağlarını etkileyeceğini söyledi.

Yasa tasarısını, “insanlık dışı” olarak niteleyen Borrell, “Uganda hükümetinin tüm vatandaşların temel haklarını koruma yükümlülüğü var. Bunu yapmamak, uluslararası ortaklarla ilişkileri baltalayacaktır” dedi.

DİĞER GELİŞMELER