Ticaret Bakanlığı’ndan skandal açıklama: Fotomontaj değilmiş!

Ticaret Bakanlığı’ndan İsrail ile ticaret hakkında tartışmalı bir açıklama geldi

TÜİK’in 2024 yılı raporuna göre Türkiye, İsrail ile yaptığı ticaretten 9,5 milyar TL’nin üzerinde gelir elde etti. Bu rakam, Türkiye’nin İsrail ile ticaretinin her geçen yıl arttığını gösteriyor.

Ancak, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, TÜİK raporunun montaj olduğunu öne sürdü. Kabaktepe’nin bu iddiası, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Ticaret Bakanlığı, İsrail ile devam eden ticarete dair TÜİK verilerinin “fotomontaj” olmadığını ve barut ve patlayıcı maddelerin “jel yakıt ve çakmak gazı”, silah parçalarının ise “yivsiz av tüfeği parçaları, zıpkın vb.” gibi ürünleri kapsadığını açıkladı. Bu açıklama, birçok soruyu beraberinde getirdi.

Barut ve patlayıcı madde gibi hassas ürünlerin “jel yakıt ve çakmak gazı” olarak adlandırılması akıllara birçok soru işareti getiriyor. Bu ürünlerin gerçekte ne amaçla kullanıldığı ve hangi kontrollerden geçtiği ise merak konusu.

Silah parçalarının “yivsiz av tüfeği parçaları, zıpkın vb.” olarak sınıflandırılması da şeffaflık açısından endişe verici. Bu tür parçaların ne tür silahlarda kullanılabileceği ve nihai varış noktalarının ne olduğu belirsizliğini koruyor.

Ticaret Bakanlığı’nın açıklaması, İsrail ile ticarette şeffaflık eksikliği olduğunu gösteriyor. Kamuoyunun bu ticari ilişkilerin detayları hakkında daha fazla bilgi edinme hakkı var.

Rakamlar ve Eleştiriler

TÜİK’in 2024 yılı verilerine göre Türkiye, İsrail ile yaptığı ticaretten 9,5 milyar TL’nin üzerinde gelir elde etti. Bu rakamlar, Türkiye’nin İsrail ile ticaretinin her geçen yıl arttığını gösteriyor.

Ancak bu ticaretin içeriği, Filistinlilere yönelik İsrail’in saldırgan tutumu göz önüne alındığında, önemli bir eleştiri konusu. Türkiye, İsrail’e silah, mühimmat, bunların aksamı, parça ve aksesuarları; barut ve patlayıcı maddeler; ateş alıcı maddeler gibi ürünler ihraç ediyor.

2024 yılında bu ihracattan elde edilen gelir

Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarları: 3 milyar TL
Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler: 2 milyar TL

Türkiye’nin, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerine ve işgal politikasına devam eden İsrail’e silah ve mühimmat satması, etik ve dini açıdan sorgulanıyor. Bu ticaretin, Filistinlilerin maruz kaldığı şiddeti ve zulmü artırmasına sebep olduğu savunuluyor.

Türkiye’nin, Filistinlilere ve İsrail’e eşit mesafede durması gerektiği ve bu ticareti durdurarak Filistinlilere destek vermesi gerektiği ifade ediliyor.

Aşağıdaki linkten Tüik’in İsrail’le olan ihracat raporlarına ulaşabilirsiniz.

https://rapory.tuik.gov.tr/26-03-2024-16:49:25-15489953864563061191254736429.html

Kaynak: Mira Haber 

İlginizi Çekebilir

Katil İsrail, Nuseyrat Kampını kana buladı

Siyonist İsrail, Gazze’nin orta kesimindeki En-Nuseyrat Mülteci Kampı ve Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine düzenlediği …

‘Mavi Marmara 2’ filosunun Gazze’ye çıkışı ertelendi

Filistinlilere yardım götürmek üzere Cuma günü Gazze Şeridi’ne doğru yola çıkacak olan gemi filosu, idari …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir