protesto olaylarin ardindan ilk ucak almati havalimanina inis yapti 01
protesto olaylarin ardindan ilk ucak almati havalimanina inis yapti 01

Protesto olayların ardından ilk uçak Almatı Havalimanına iniş yaptı!

Kazakistan’daki Almatı Uluslararası Havalimanı’na şiddet olayları nedeniyle kapatılmasından bu yana ilk kez sivil bir uçak iniş yaptı.
Kazakistan Sivil Havacılık Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşanan ve şiddet olaylarına dönüşen protestoların kontrol altına alınmasının ardından yeniden açılan Almatı Uluslararası Havalimanı’na ilk yolcu uçağı indi.
Sefer, başkent Nursultan’dan gerçekleştirildi. Bugün saat 8:00 ilâ 21:00 arasında Nursultan’la Almata arasında sekiz uçuş planlanıyor.
Ülkede yakıt fiyatlarındaki iki katlık artış yılın ilk günlerinde protestolara yol açmış, gösteriler daha sonra şiddet olaylarına dönüşmüştü. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan olaylar neticesinde iki taraftan da can kayıpları verilmişti.
Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev de 5 Ocak’ta hükümeti görevden almış, yakıt fiyatlarıyla ilgili düzenleme yapılması talimatı vermişti, ancak bu adım ülkedeki çalkantıyı durdurmaya yetmemişti. Ulusal Güvenlik Konseyi’nin başına geçen Tokayev, gerçekleştirdiği ilk toplantısında yaşananları ülkenin bütünlüğünü baltayalan bir durum olarak değerlendirmişti.
Almatı Havalimanı 6 Ocak’ta kitlesel şiddet olayları sırasında saldırıya uğramış ve ciddi zarar görmüştü. Havalimanındaki kafe, mağaza ve bilet satış noktalarının camları kırılmış, ATM’ler yağmalanmıştı. Havalimanının ele geçirilmesinden sonra yetkililer burada terörle mücadele operasyonu gerçekleştirmişti. Bu sırada iki Kazak askeri hayatını kaybetmişti.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …