Nörolojik hastalıklar çağı; baş ağrısı listenin başında!

Lancet dergisinde yayımlanan son araştırmaya göre Nörolojik hastalıklar arttı, dünyanın yarısı bu durumdan muzdarip. Listenin başında ise baş ağrısı var!

Lancet dergisi, son 30 yılda sinir sistemi hastalıklarının ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin dünya genelinde endişe verici bir şekilde arttığını gösteren bir araştırma yayımladı. 2021 yılında sadece nörolojik hastalıklardan 11,1 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtilen araştırmada, dünya genelinde 3 milyardan fazla insanın en az bir nörolojik rahatsızlıkla mücadele ettiği ortaya konuldu.

Yapılan araştırmaya göre nörolojik rahatsızlıklar dünya genelindeki hastalık ve engelliliğin bir numaralı sebebi haline geldi.

1990’dan bu yana nörolojik rahatsızlıklar kaynaklı engellilik, hastalık ya da erken ölümlerde yüzde 18’lik artış görüldü.

Bunun yanında, nörolojik sorunlara bağlı ölümlerin yüzde 80’den fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğu bildirildi.

Yüksek gelir oranına sahip ülkelerdeki nöroloji uzmanlarının sayısının, düşük ve orta gelirli ülkelere göre 70 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Dünyanın yüzde 43’ü şikayetçi

Sinir sistemi hastalıklarına sahip ya da bu sebeplere bağlı hayatını kaybedenlerin sayısında son 30 yılda dramatik bir artış meydana geldiği ortaya çıktı.

2021 verilerine göre tam 3,4 milyar kişinin yani dünya nüfusunun yüzde 43’ünün sinir sistemi hastalıklara yakalanıyor veya bu hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybediyor. 

Baş ağrısı listenin başında

En yaygın nörolojik rahatsızlıklar olarak 2 milyar vakayla şiddetli baş ağrısı ve 1,1 milyar vakayla migren öne çıktı.

En hızlı artışınsa diyabet kaynaklı sinir hasarı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar çalışmayla ortaya çıkan verilerin alarm verici olduğunu söyleyerek derhal önlem alınması çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü, 2022’de hazırladığı Sektörlerarası Küresel Eylem Planı’nın ülkelere nörolojik hastalıkların erken teşhisi, önlenmesi ve tedavisi konusunda yol haritası sunduğuna dikkat çekiyor.

İlginizi Çekebilir

Bütün ergenler bunu yapıyor. Sonuç: beyin hasarı!

Şok eden araştırma sonucuna göre Ergenlikte Fast Food Hafızayı Kalıcı Olarak Hasar Bırakıyor  Okulda, evde, …

pirasa_hangi_hastaliga_iyi_gelir_pirasanin_faydalari_nelerdir_cig_ve_zeytinyagli_pirasa_1705499174_6609

Pırasa hangi hastalığa iyi gelir? Pırasanın faydaları nelerdir? Çiğ ve zeytinyağlı pırasa…

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan pırasa, tarih boyunca pek çok hastalığa şifa olarak kullanılmıştır. Özellikle soğuk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir