Kınamalar daha ne kadar sürecek? Suriye’nin güneyinde bariyer inşası!

İsrail işgal ordusu, Suriye’nin güneyindeki Kuneytra kırsalında yürüttüğü kazı çalışmalarına yaklaşık bir buçuk aylık aranın ardından yeniden başladı
Suriye televizyonunun aktardığı bilgilere göre soykırımcı İsrail ordusu, Pazar günü Kuneytra kırsalının güneyinde, El-Hanout çiftliğinin güneybatısında ve Tel Ebu El-Ghaythar üssü yakınlarında bulunan El-Ma’kar bölgesinde iş makineleriyle yeniden kazı faaliyetlerine girişti.
Bölgeden bildirimde bulunan Suriye televizyonu muhabiri, İsrail ordusuna ait sondaj ve iş makinelerinin yaklaşık 6 metre yüksekliğinde olması öngörülen toprak bariyerin yapımını tamamlamak için çalıştığını bildirdi. Çalışmalar kapsamında bariyerin iç kısmında yaklaşık 4 metre derinliğinde ve 5 metre genişliğinde bir yol da kazılıyor.
Tarım arazileri ve otlaklar tehlikede
Bölgede yürütülen çalışmaların en dikkat çekici sonuçlarından biri, yerel halkın geçim kaynaklarının zarar görme ihtimali. Edinilen bilgilere göre inşa edilen toprak set, çevredeki tarım arazilerinin ve otlakların bir bölümünün fiilen İsrail kontrolüne alınması riskini doğuruyor.
Söz konusu alanların kullanımının kısıtlanması, bölge sakinlerinin tarımsal üretim yapmasını ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamasını zorlaştırabilir. Böylece İsrail ordusunun bölgede sürdürdüğü mühendislik çalışmaları, yalnızca arazinin fiziksel yapısını değiştirmekle kalmayıp yerel halkın ekonomik faaliyetlerini de doğrudan etkileyebilecek bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Kuneytra kırsalındaki gelişmeler, İsrail güçlerinin bölgede sürdürdüğü diğer faaliyetlerin de gündeme geldiği bir dönemde yaşanıyor. Daha önce İsrail işgal güçlerinin Kuneytra kırsalında bir kontrol noktası kurarak sivilleri aradığı bildirilmişti.
Suriye’de İsrail ihlalleri binleri aştı
Öte yandan, Suriye’de soykırımcılar tarafından gerçekleştirilen ihlallerin sayısı da dikkat çekici boyutlara ulaştı. “Kayıt” Merkezi’nin yayımladığı verilere göre, 2026 yılının başından Eylül ayı sonuna kadar Suriye genelinde toplam 2 bin 32 İsrail ihlali belgelendi.
Merkezin aylık raporunda, Eylül ayında 280 ihlalin kayda geçirildiği belirtildi. Bu sayı, 2026’nın başından itibaren kaydedilen en yüksek ikinci aylık ihlal sayısı olarak açıklandı. Yılın en yüksek rakamı ise Mart ayında kaydedildi; bu ayda toplam 321 ihlal belgelendi.
Kuneytra ilk sırada
Eylül ayına ilişkin veriler, İsrail ihlallerinin özellikle Suriye’nin güneyinde yoğunlaştığını ortaya koydu. Rapora göre Kuneytra Valiliği, 192 ihlalle ilk sırada yer aldı. Kuneytra’yı 67 ihlalle Dera Valiliği, 21 ihlalle ise Şam kırsalı izledi.
Böylece yalnızca Eylül ayında kaydedilen 280 ihlalin büyük bölümü Kuneytra ve Dera çevresinde yoğunlaşırken, Kuneytra bölgesi İsrail faaliyetlerinden en fazla etkilenen yer olarak öne çıktı.
Kuneytra kırsalında kazı çalışmalarının yeniden başlatılması ve yüksek bir toprak bariyerin tamamlanmaya çalışılması, bölgede devam eden İsrail faaliyetlerinin yeni bir aşamaya geçtiğine işaret ediyor.
Kaynak: Mira Haber




Yorum yaz