17:57 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

İtalya’da yaşlı bakım robotu geliştirildi

İtalya, yaşlı nüfusuna bakmakta olan vatandaşlara yardımcı olması için yaşlı bakım robotu üzerinde çalışıyor. Yaşlı nüfusunun arttığı ülkede ekonomik sorunlara rağmen huzurevi yerine evde bakım hizmeti tercih ediliyor.

Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişme göstermesi, insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik amaçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Birçok ülke insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yapmaya başladı. Bu ülkelerden biri de İtalya…

İTALYA’DA YAŞLI NÜFUSU ARTIYOR

italya, yaşlı yakınlarına bakan vatandaşlara yardımcı olabilecek yardımcı robot projesini tanıttı. TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) raporlarına göre Dünya genelinde en fazla yaşlı nüfusuna sahip olan ülke Japonya, bu ülkeyi ise %23,6 oranla İtalya takip ediyor. Yani bu da 60 milyon nüfusa sahip olan İtalya’nın 7 milyona yakın yaşlı nüfusu bulundurduğu anlamına geliyor. 7 milyon yaşlı nüfusundan 3,8 milyonu ise kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Gençlerin iş hayatı için farklı ülkeleri tercih etmesi ve artan ekonomik sorunlar, İtalya genelinde doğum oranlarında düşüşlerin yaşanmasına neden oluyor. Ancak ekonomik sorunlara rağmen İtalya’da yaşayan vatandaşların huzurevleri yerine evde bakım hizmetini tercih ettikleri belirtildi. Bu nedenle her yıl ülke dışından bakıcı olmak için İtalya’ya başvuran kişilerin fazla olduğu söyleniyor.

BAKICILARA YARDIMCI OLACAK ROBOTLAR GELİYOR

İtalya hükümeti evde bakım hizmetinde zorluk yaşayanlar için bir takım desteklere gitme kararı aldı; ücretli izin ve diğer yardım faaliyetlerinin aile içinde paylaştırılması için çalışma yapıldığı belirtildi.

İtalya hükümetinin verecek olduğu bu gibi desteklerin yanı sıra yaşlılara bakan kişilere yardımcı olabilecek robotlar üzerinde de çalıştıkları belirtiliyor. Konuyla ilgili Parma Üniversitesi’nde görevli olan psikoloji profesörü Olimpia Pino’da yaşlı bakımını kolaylaştıracak bir proje üzerinde çalıştığını ve bu projeyle birlikte bakıcılara yardımcı olabilecek robotların vatandaşlara ulaştırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Hedeflenen hizmet için vatandaşlarla yapılan robot tanıtım toplantısında yaşlı yakınlarına bakan kişiler katılarak, proje hakkında geri bildirimde bulundu. Vatandaşlar sayesinde alınan geri bildirimler sayesinde robotların daha ilgi çekici olması için çalışmalar yapılacak.

VATANDAŞLAR İLK BAŞTA TEDİRGİNLİK YAŞADI

NYT’da yer alan habere göre toplantıya katılan katılımcılardan çoğu Fransız yapımı Nao adlı yardımcı robota tedirginlikle yaklaştı. Vatandaşların, “İlk önce gözleri turuncu, sarı ve mor ışıklarla parlayan, arkadaşça görünen robotun zarar verip vermeyeceğini kontrol etmek istediler” ifadelerini kullandığı söylendi.

Proje üzerinde çalışıp geliştiren Profesör Pino, “sosyal robotların yaşlı bakımına yardım etmesinin bir devrim” olacağını söyledi.

Projenin geliştirilmesinde yardımcı olan öğrenciler de konuyla ilgili düşüncelerini belirtti. Yaşlı bakımı hizmetinde kullanılacak olan yardımcı robot hakkında psikoloji öğrencisi Leonardo Saponaro “Robotlar, diğer insanlarla sosyalleşmenin yerine alamaz. Yine de bir refakatçi olabilir” diyerek, gelişmenin son derece yararlı olduğunu lakin insanların yerini tutmayacağının bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Birçok ülke yaşlı bakım hizmetleri için robot teknolojisine yoğunlaşmış durumda. Bunlardan ABD ve Japonya ilk sırada yer alıyor. Japonya’da bulunan bazı huzurevlerinde de yardımcı robotların kullanıldığı biliniyor.

DİĞER GELİŞMELER