ingiltere deniz ticareti kurumu bae kiyilarinda bir gemi kacirilmis olabilir 01
ingiltere deniz ticareti kurumu bae kiyilarinda bir gemi kacirilmis olabilir 01

İngiltere Deniz Ticareti Kurumu: BAE kıyılarında bir gemi kaçırılmış olabilir

Londra/Şarku’l Avsat

 

İngiltere Deniz Ticareti Kurumu (UKMTO), Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Fucayra kıyılarında bir geminin kaçırılmış olabileceğini açıklayarak, bölgeden geçen gemilere son derece dikkatli olmalarını tavsiye etti.

Fucayra şehrinden yaklaşık 60 deniz mili uzaklıkta yaşanan bu olay, Umman Denizi’nde Mercer Street isimli petrol tankerine düzenlenen, ABD de dahil olmak üzere birçok Batılı ülkenin İran’ı suçladığı saldırıdan beş gün sonra gerçekleşti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin derinden endişe verici bu olayla ilgili olarak İngiltere ile yakın temas halinde olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price ise, “Denizcilik alanı da dahil olmak üzere İran’ın büyük endişe verici düşmanca davranışlarını gözlemledik. Bu olayla ilgili olarak bir açıklama yapmak için henüz çok erken” diye konuştu.

Deniz güvenliği konusunda uzmanlaşmış Londra merkezli Dryad Global şirketindeki analistler, kaçırıldığı bildirilen tankerin, Panama bandıralı asfalt tankeri Asphalt Princess olduğunu belirtti.

Dünya üzerindeki gemilerin gerçek zamanlı konumunu gösteren MarineTraffic, söz konusu geminin Hürmüz Boğazı’nı İran’dan ayıran komşu Umman’daki Sohar limanına doğru hareket ettiğini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzade, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Körfez ve Umman Denizi’nde art arda yaşanan gemi olaylarının şüpheli olduğunu vurgulayarak, siyasi amaçlarla yapılan sahte algı operasyonuna karşı uyarıda bulundu.

Hatibzade, İran Deniz Kuvvetleri’nin bölgede meydana gelebilecek bir deniz kazası durumunda her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu da ifade etti.

Öncesi Dolar yeniden 8.40’ın üzerinde
Sonraki Irak işgalinde çalınan binlerce tarihi eser iade edildi