Gazze’de son durum: 189.gün

Perşembe günü, İran’ın, bu ayın başında Tahran’ın Suriye’nin Şam kentindeki büyükelçilik binasını hedef alan hava saldırısı nedeniyle İsrail’e misilleme yapma tehdidi üzerine olumsuz etkiler devam etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türk, Çinli ve Suudi mevkidaşlarını, İsrail’in Gazze’deki savaşı nedeniyle Orta Doğu’da gerilimin artmamasını sağlamanın gerekliliği konusunda aradı. İran, üç üst düzey İranlı askeri komutanın ölümüyle sonuçlanan saldırıya misilleme sözü verdi.

Bu arada İsrail, İran’ın İsrail topraklarına saldırması durumunda “uygun şekilde” karşılık vereceğini söyleyerek İsrail’in İran’a doğrudan bir saldırı düzenleyebileceğinin sinyalini verdi.

İsrail’in Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin çocuklarını ve torunlarını öldürmesinden bir gün sonra Haniye, Hamas’ın savaşın sona ermesi için müzakereleri sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

“Filistin halkının çıkarları her şeyin önünde tutuluyor” dedi.

  • İsrail’in Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampındaki bir okula düzenlediği saldırıda bir kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.
  • İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’daki Tubas’ın güneyindeki El Faria mülteci kampına düzenlediği baskında Filistinli bir adamı öldürdü.
  • Filistin’in BM’ye tam üyeliğini güvence altına alma girişimi başarısız oldu ve gelecek hafta yapılacak başka bir oylamaya yönelik çabalar ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi’nde veto edilebilir
  • ABD, İran’ın Şam’daki konsolosluk saldırısı nedeniyle İsrail’e karşı misillemesinin Washington’u savaşa sürükleyecek kadar büyük olmayacağını öngördüğünü söyledi.
  • USAID şefi Samantha Power, Gazze’de kıtlığın başlamış olduğu yönündeki değerlendirmenin “inandırıcı” olduğunu söyledi. Beyaz Saray bunun yerine “yakında” olduğunu söyleyerek daha yumuşak bir duruş sergiledi
  • İsrail’in Gazze’deki Firas pazarını bombalaması sonucu en az altı kişi öldü.
  • ABD Merkez Komutanlığı, kuzey Gazze’ye yaklaşık 6.000 poundluk gıda bırakarak başka bir insani yardım saldırısı düzenledi.
  • Hamas’ın siyasi büro üyesi Zaher Jabarin, Arap ülkelerine İsrail büyükelçilerini ülkelerinden sürmeleri çağrısında bulundu.
  • Hamas’ın siyasi lideri Haniyeh, bu hafta İsrail saldırısında öldürülen oğullarının grup savaşçıları olduğunu yalanladı.
  • ABD, İsrail’deki çalışanlarına, İran’ın İsrail’e misilleme yapma tehdidinde bulunduğu Tel Aviv, Kudüs ve Be’er Sheva bölgelerinin dışına seyahat etmemeleri yönünde bir uyarı yayınladı.
  • 250’den fazla hak grubu ve insani yardım kuruluşu, dünya çapındaki ülkelere İsrail’e silah satışını ve transferini durdurma çağrısında bulunan bir bildiriye imza attı.

Kaynak: Mira Haber


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın