Gazze: Yuvaya dönüş kabusu

Binlerce Filistinli, bazı vatandaşların Gazze şehrine doğru kapalı bir kontrol noktasından geçmeyi başardığını duyduktan sonra Pazar günü kuzeydeki sahil yoluna koyuldu.

Bölgedeki muhabirler yolculuk sırasında annelerin çocuklarının ellerini tuttuğunu ve ailelerin bagajlarıyla birlikte eşek arabalarına yığıldığını görüntüledi.

Evlerine dönmeyi uman Filistinliler, Gazze şehrinin güneyindeki El Raşid yolu üzerindeki askeri kontrol noktasını geçmeyi hedeflediler. Ancak İsrail ordusu rotanın açık olduğu yönündeki haberlerin “doğru olmadığını” söyledi.

Öte yandan çaresiz aileler, Gazze’nin harabeye dönen ana şehrinin yıkıntıları arasında sevdiklerinin gelmesini bekliyordu.

Mahmud Avdeh, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana güneydeki Han Yunus şehrinde bulunan eşini beklediğini dile getirdi.

Avdeh, “Bana telefonda insanların güney kısmını terk edip kuzeye doğru ilerlediğini söyledi.” dedi.

Güvenli bir şekilde karşıya geçebileceğini umarak, “Ordu kuzeye gitmesine izin verene kadar kontrol noktasında beklediğini haber verdi” diye ekledi.

Refah’a göç 

Gün içinde İsrail ordusunun kadın, çocuk ve 50 yaş üstü erkeklerin kuzeye gitmesine izin verdiği yönünde söylentiler de yayıldı, ancak Siyonist rejim bu iddiayı yalanladı.

İsrail’in Gazze saldırısı başladığından beri işgal güçleri bölgeyi kuşatıyor, Filistinlilere bazı bölgeleri terk etmelerini söylüyor ve onların dar şeritten geçmelerini engelliyor.

Birleşmiş Milletler’e göre 1,5 milyondan fazla Filistinli güneydeki Refah şehrine sığındı.

Çok sayıda Filistinli rota üzerinde saldırıya uğradıklarını söyledi ve görüntüler insanların bir şekilde saklanmaya çalıştıklarını gösteriyor.

Filistin resmi haber ajansı Wafa, “İsrail işgal güçleri, Al Raşid Caddesi üzerinden Gazze Şeridi’nin kuzeyine dönmeye çalışan yerinden edilmiş Filistinlileri bombaladı” şeklinde duyurdu.

Yerinden edilmiş bir Filistinli olan Nour şunları söyledi:

İsrail kontrol noktasına vardığımızda, kadınların geçmesine izin veriyorlardı ya da onları durdurup arama yapıyorlardı, erkeklere ateş ettiler, bu yüzden geri dönmek zorunda kaldık, ölmek istemedik.

‘Çok basit ve çok geç’

Gazze’nin başka yerlerinde, İran’ın gece boyunca İsrail’e büyük bir drone ve füze saldırısı başlatmasının ardından çatışmalar Pazar günü de devam etti.

İran’ın İsrail topraklarına yönelik ilk doğrudan saldırısı, Tahran’ın Suriye’nin başkentindeki konsolosluğuna düzenlenen ölümcül saldırıya misilleme olarak geldi.

Saldırıda aralarında iki generalin de bulunduğu yedi Devrim Muhafızı öldü.

Ancak Pazar günü Refah’ta Filistinliler, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısından etkilenmediklerini söyledi.

Halid El Nems, şunları söyledi:

“İran’ın tepkisi 190 gün süren savaşın ardından çok geç geldi. Acılarımızı görüyorsunuz”

“Onların tepkisi çok az, çok geç” 

Refah’ta yaşayan yerinden edilmiş Filistinli Valid el Kurdi, durumu şöyle anlattı:

İran’ın İsrail’e saldırısı aslında bizim işimiz değil.

Umursadığımız tek şey evlerimize dönmek.

İsrail’in İran’a tepki verip vermeyeceğini veya bizimle oyun oynayarak dikkatleri Refah’tan uzaklaştırmak isteyip istemediğini görmek için önümüzdeki 48 saati bekliyoruz.

İsrail, orada kalan Hamas militanlarını ortadan kaldırmak için Refah’a kara kuvvetleri göndermeyi planladığını açıkladı.

Yerinden edilmiş başka bir kişi olan Ahmed Ebu Avdeh, Refah’ın kalabalık caddelerindeki derme çatma tezgahların ortasında,

“İran’ın Gazze’deki savaşı durdurması için İsrail’e baskı yapmasını umduğunu” söyledi ve şöyle ekledi; 

“Aksi halde savaşı bitiremedikleri için sadece İran’ı değil, Suriye’yi , Ürdün’ü ve tüm Arap ülkelerini de vursunlar “

Kaynak: Mira Haber  


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Bir Cevap Yazın