Cevlani, devrimin yıldönümünde protestoların merkezinde!

Suriye devriminin 13. yıldönümünde muhaliflerin kontrolündeki İdlib’in pek çok noktasında HTŞ ve Cevlani aleyhinde protestolar düzenlendi.

İdlib’de dün yapılan geniş katılımlı gösterilerde halk, devrimin 13. yıldönümünde HTŞ yönetimi ve Cevlani’yi protesto etti.

HTŞ lideri Cevlani, uzun süredir eleştirilerin odağında. Dün meydanlarda toplanan kalabalıklar, “Cevlani ve Esad’a hayır!” diyerek zıt kutuplardaki iki ismi aynı sloganla protesto etti. Halkın Cevlani’ye olan öfkesinin temelinde haksız tutuklamalar, gözaltında işkence, yönetimde adaletsizlikler gibi sorunlar var. 

 35 yaşındaki bir gösterici, “Bizim devrimimiz herkese karşı, Esad ya da Cevlani fark etmez. Buradaki insanlar demir ve ateşle yönetilemez” dedi. 

72 yaşındaki Suriyeli bir kadın da oğullarından birini rejim güçlerinin öldürdüğünü, diğer ikisinin de HTŞ hapishanelerinde kayıp olduğunu şu sözlerle anlattı; “Onları görmek ve yerlerini bilmek istiyorum. Protestoya katıldım çünkü çocuklarım hapiste.” 

Suriyede rejimin Rusya ve İran desteğiyle geri aldığı bölgelerden kaçan muhaliflerin gelişiyle İdlib’in nüfusu yaklaşık üç milyona ulaştı. 

Esed rejimi de protesto edildi

Esed’in kontrolündeki bölgelerde de eylemciler sokaktaydı. Dürzi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Süveyda’da halk, ekonomik çöküşü protesto etti. 

ABD, Almanya, İngiltere ve Fransa halk ayaklanmalarının 13. yıldönümü münasebetiyle yayımladıkları ortak açıklamada bu bölgede ağustos ayından beri yoğunlaşan gösterilerin 2011’deki talepleri yansıttığını vurguladı. 

Ülkedeki IŞİD saldırıları ve Rusya destekli rejimin bombardımanlarına işaret edilerek “Suriye’de savaş henüz bitmedi” denirken Esad yönetimi çözüm için bir adım atmadıkça ilişkilerin normalleştirilmeyeceği savunuldu.

İlginizi Çekebilir

Suriye’de tansiyon yükseliyor: ABD askeri varlığını güçlendiriyor

ABD ordusu, Suriye’nin Haseke ve Deyrizor illerindeki üslerine takviye kuvvet gönderdi. Yaklaşık 40 araçtan oluşan …

Barış Pınarı bölgesinde MİT destekli IŞİD operasyonu

Barış Pınarı bölgesinde MİT’in sağladığı istihbarat desteğiyle düzenlenen IŞİD operasyonunda örgüt sorumlusu olduğu iddia edilen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir