brezilya da devlet baskanligi seciminin galibi lula da silva 01
brezilya da devlet baskanligi seciminin galibi lula da silva 01

Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin galibi Lula da Silva!

Brezilya’da düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçimleri için sabah başlayan oy verme işlemi yerel saatle 17.00’de sona erdi. Oyların yüzde 99’unun sayıldığı, Lula da Silva’nın yüzde 50.83 oyla seçimi kazandığı bildirildi.
Brezilya‘da 2 Ekim’de düzenlenen seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50 oy alamaması nedeniyle 2. tura kalan devlet başkanlığı seçimlerinde, ilk turda en yüksek oyu alan solcu eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yarıştı.
Yüzde 99’u açılan sandık sonuçlarına göre, Lula da Silva yüzde 50.84 oy oranıyla seçimin kazananı olmayı başardı. Rakibi Bolsonaro ise oyların yüzde 49.16’sını aldı.
Yüksek Seçim Mahkemesi’nin (TSE) sonuçları açıklamasının ardından Lula, Twitter hesabından ‘Demokrasi’ notuyla Brezilya bayrağının yer aldığı bir paylaşımda bulundu.
TSE’nin internet sitesinde, seçimin matematiksel olarak tamamlandığı, açılmayan sandıkların sonucu etkilemeyeceği bilgisi de yer aldı.
Luiz Inacio Lula da Silva, 1 Ocak 2023’te devlet başkanlığını Bolsonaro’dan devralacak.

Lula’dan zafer konuşması: Beni diri diri gömmeye çalıştılar ama buradayım

Lula da Silva, seçimi kazanmasının ardından destekçilerine yaptığı konuşmada, birlik mesajı verdi ve ekonomiden iklim değişikliğine kadar her konuda tüm Brezilya halkı için ülkeyi yöneteceğini söyledi.
Lula, “Bıraktığım yerden ulaştığım yere, her zaman Tanrı’nın bana karşı çok cömert olduğunu düşündüm” dedi.
Brezilya’da seçimleri takip eden yılın ilk gününde yapılan başkanlık teslimine işaret eden Lula, “1 Ocak 2023’ten itibaren sadece bana oy verenleri değil, 215 milyon Brezilyalıyı yöneteceğim. İki Brezilya yok. Biz tek ülke, tek bir halk ve büyük bir milletiz” şeklinde konuştu.
Hakkındaki yolsuzluk davaları ve hapiste kalmasına işaret eden Brezilyalı politikacı, “Brezilya siyasetinde bir diriliş süreci yaşadığımı düşünüyorum. Beni diri diri gömmeye çalıştılar ama şimdi ülkeyi yönetmek için buradayım. Çok zor bir durumun içindeyiz ama eminim ki halkın yardımıyla bir çıkış yolu bulacağız ve barışı yeniden tesis edeceğiz” dedi.
2 Ekim’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde Lula da Silva yüzde 48.43 oy alırken, Bolsonaro da seçim anketlerinin çoğunun tahmininin üzerinde yüzde 43.20 oy almıştı.
Seçimlerin ilk turundan kısa bir süre sonra, yüzde 4.16 oy alan Brezilya Demokratik Hareketinin adayı Simone Tebet ile yüzde 3.4 oy alarak dördüncü olan Ciro Gomes’in adayı olduğu Demokratik İşçi Partisi, ikinci turda Lula da Silva’ya desteğini duyurmuştu.

Hapisten devlet başkanlığına Lula da Silva

Brezilya’ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kalmış, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girmişti.
Sendikacı kökeniyle, İşçi Partisi’nin ilk başkanı olan Lula da Silva, uyguladığı sosyal yardımlar sayesinde yaklaşık 30 milyon Brezilyalının fakirlikten kurtulmasını sağlayarak Brezilyalıların sevgisini kazandı.
Lula da Silva, 31 Aralık 2010’da başkanlık görevini bırakana kadar sevilen bir lider olarak öne çıktı ancak 2011’de kendisi ve partisi hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları adına gölge düşürdü.
Yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kalan Lula da Silva’nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018’de Bolsonaro’nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu.
Kasım 2019’da tahliye edilen Lula’nın, aldığı cezalar ve yolsuzluk davalarının, 2021’de bu davalardan sorumlu yargıç Sergio Moro’nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmesi üzerine seçimlere katılmasının önü açıldı.
Bu arada, Bolsonaro hükümetinde, 1 Ocak 2019’dan 24 Nisan 2020’ye kadar Adalet Bakanlığı görevini yürüten Sergio Moro, aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle istifa etmişti.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …