Batı, yapay zekaya karşı güçlerini birleştiriyor!

AB Komisyonu, yapay zekanın oluşturacağı olası bir yıkım riskine karşı Google CEO’su ile görüştü. Yapılan görüşmede AB ve ABD arasında yapay zeka çalışmaları için ortaklık sinyali verildi.

Yapay zekanın risklerine karşı önlem planları oluşturuluyor. AB devletleri üretken yapay zekanın büyük bir yıkım oluşturma potansiyelini dikkate almaya başlayarak hareket ediyor.

Avrupa Komisyonu endüstri şefi Thierry Breton Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yapay zeka temel kurallarını belirlemek için Alphabet ile gönüllü bir anlaşma üzerinde çalışacaklarını söyledi.

AB, GOOGLE’IN CEO’SU İLE GÖRÜŞTÜ

Breton, Google CEO’su Sundar Pichai ile Brüksel’de bir araya gelerek, Avrupa ve diğer bölgelerdeki şirketlerin katkılarını da içerecek olan düzenlemeyi görüştü. AB’nin katı teknoloji kurallarını yürürlüğe koyma konusunda bir geçmişinin olduğu hatırlatılarak yapılacak bu ittifakın Google’a ileride sorun yaşamamak için girdi sağlama şansı vereceği belirtildi.

Sözleşme, AB’nin önerdiği yapay zeka yasası gibi geliştirilmesi ve yürürlüğe girmesi çok daha uzun sürecek resmi mevzuattan önce kılavuz ilkeler oluşturmayı amaçlıyor.

Breton yaptığı açıklamada, “Sundar ve ben, yapay zeka yönetmeliği gerçekten uygulanabilir hale gelene kadar beklemeyi göze alamayacağımız ve yasal son tarihten önce gönüllü olarak bir yapay zeka anlaşması geliştirmek için tüm yapay zeka geliştiricileriyle birlikte çalışmak konusunda anlaştık” dedi. AB ülkelerini ve kanun yapıcıları yıl sonuna kadar ayrıntılar üzerinde uzlaşmaya teşvik etti.

YAPAY ZEKA İÇİN ABD İLE ORTAKLIK KURULACAK

Benzer bir hamleyle AB teknoloji şefi Margrethe Vestager Salı günü yaptığı açıklamada federasyonun yapay zeka için asgari standartlar oluşturma konusunda ABD ile birlikte çalışacağını söyledi.

Vestager, AB hükümetlerinin ve kanun yapıcıların 2023 yılı sonuna kadar düzenleme için “ortak bir metin üzerinde anlaşmalarını” umuyor. “Bu da yürürlüğe girmesi için iki yıl olmasa da bir yıl bırakıyor, bu da bu süreyi dolduracak bir şeye ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor” dedi. AB’yi ilgilendiren konular arasında telif hakkı, dezenformasyon, şeffaflık ve yönetişim yer alıyor.

YAPAY ZEKAYA YÖNELİK ENDİŞELER BÜYÜYOR

Yapay zeka korkularıyla en çok ilişkilendirilen hizmet olan OpenAI’nin ChatGPT’si, Kasım ayındaki lansmanından sonra popülerlik patlaması yaşadı ve şimdiye kadarki en hızlı büyüyen uygulama olma yolunda ilerledi.

Ne yazık ki, viral popülaritesi, toplumu altüst etme kapasitesine ilişkin meşru korkularla eşleştirildi. Buna ek olarak, görüntü oluşturucular, gerçeklikten ayırt edilmesi giderek zorlaşan yapay zeka tarafından üretilen “fotoğraflar” üretebildiği ve konuşma klonlayıcıları ünlü sanatçıların ve kamuya mal olmuş kişilerin seslerini taklit edebildiği için yakında video jeneratörleri de gelişerek deepfake’leri daha da büyük bir endişe kaynağı haline getireceği düşünülüyor.

İlginizi Çekebilir

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …

Filistin destekçisi Fransız vekile skandal suçlama

Fransa’da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden milletvekili Mathilde Panot, Filistin’e verdiği destekle bilinen paylaşımları nedeniyle …