Allah’dan Yardım Dilemenin Şartları: NAMAZ
allah dan yardim dilemenin sartlari namaz 01

Allah’dan Yardım Dilemenin Şartları: NAMAZ

Namaz, katıksız imandan sonra en büyük kulluk göstergesidir!.. gereği üzere ve dosdoğru kılınan namaz, kulun Rabbini tanıması, Allah’dan başka rab edinmemesinin ölçüsüdür!.. Namaz, yalnızca Âlemlerin Rabbi Allah’a kul olup, O’nun dışında bütün yalancı ilahları, sahte rableri reddetmenin, yeryüzü tağutlarını tanımamanın en büyük belirtisidir!.. Namaz en büyük suç olan şirkten ve küfürden kurtulup Tevhid üzere yaşamanın ilkesidir!
Cabir b. Abdillah (r. Anhuma)’nın rivayetiyle şöyle buyuruyor Rasûlullah (s.a.s.) : “gerçekten kişiyle şirk ve küfür arasında (yalnız) namazı terk etmek vardır!” (1)
Bu hadisin şerhinde şunlar beyan edilmiştir:
“Kişi ile şirk arasında namazı terk etmek vardır.” Hadis’in manası: Bir müslümanı küfürden men eden şey, namaz kılmasıdır. Namazı bıraktı mı artık O kise ile şirk arasında mâni kalmaz, küfre girer, demektir.”(2)
Yegâne Rabbimiz Allah Teâlâ şöyle buyurur: “sana kitab’dan vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl. Gerçekten namaz, çirkin utanmazlıklar (fahşa) dan ve kötülüklerden alıkoyar. Allah’ı zikretmek ise, muhakkak en büyük (ibadet) dür. Allah, yaptıklarınızı bilir.” (3)
Mü’min Müslümanları, her türlü kötülükten alıkoyan gereği üzere kılınan namaz, Allah Teâlâ’ya karşı yapılan ibadet ve itaatın en büyüğüdür… Bu ibadet ve itaatın huşû içinde gerçekleştirilmesi ve hiç ihmal edilmemesi gerekir… Bu şekilde yaşamak , Mü’min Müslümanların vaz geçilmez vasfıdır…
Rabbimiz Allah şöyle buyuruyor: “Mü’minler gerçekten felah bulmuştur. Onlar, namazlarında huşû içinde Olanlardır.”(4)
(5)
Namaz, Mü’min Müslüman kulun, Rabbi Allah’ı uunuutmadan anışıdır… Bir Muvahhid  Mü’min Kulun hayatında, namazın hayat ve hayatın namaz haline gelişi, onun Rabbi Allah’a karşı olan kulluk vazifesini tam yerine getimesi demektir… Namaz, haline gelir ve diri tutulacak olursa, Mü’min Müslüman Kulu bütün kötülükten alıkoyar… Hayat namaz haline gelirse kötülük işlenmez!..
Rabbimiz Allah Teâlâ, Mukaddes Tuva Vadisi’nde Ulu’l-Azm Rasullerden Mûsâ (a.s)’a şöyle buyurur: “Gerçekten Ben, Ben Allah’ım, Benden başka İlâh yoktur. Şu halde bana ibadet et ve beni zikretmek için dosdoğru namaz kıl.”(6)
Muvahhid Mü’minler dünyanın neresinde olularsa olsunlar, tağutlaarı ve tağutî sistemleri tamamaen reddedip yalnızca Allah’a inanarak , kendisinden başka İlah olmayan Allah’a ibadet ederler… Allah’ı unutmadan zikretmek için namazlarını dosdoğru kılarlar… Namaz en büyük zikirdir … Namaz, Mü’min Müslüman kulları, Rableri Allah’a bağlayan, kopması mümkün olmayan bir kulp ve bir iptir…
Rabbimiz Allah şöyle buyur: “Öyleyse (yalnızca) Beni anın, Ben de sizi anayım ve (yalnızca) Bana şükredin ve (sakın) nankörlük etmeyin.” (7)
Ebu Hureyre (r.a.)’ın rivayetiyle Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyuruyor: “Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Ben, kulumun Beni zannı yanındayım. Kulum Beni andığı zaman Ben, muhakkak onunla beraber bulunurum. O, Beni gönlünde gizlice zikrederse, Ben de onu bu sûretle nefsimde (Zatımda) zikrederim. Eğer O, Beni bir cemaat içğinde zikrederse, Ben de onu bu cemaat fertlerinden daha hayırlı bir cemiyet içinde anarım.” (8)
Huzeyfe (r.a.) şöyle demiştir: Rasâlullah (s.a.s.) sıkıntılı bir işle karşılaşınca namaz kılardı. (9)
Abdullah İbn Abbas (r.anhuma) anlatıyor:
Rasûlullah (s.a.s.) sıkıntılı anlarında şu duayı okuyordu:
“(İbadete lâyık) hiçbir İlâh yoktur, ancak Azîm ve Halim olan Allah vardır. (İbadete lâyık) hiçbir İlâh yok, ancak büyük Arşın Rabbi olan Allah vardır. (İbadete lâyık hiçbir İlâh yoktur, ancak göklerin Rabbi, yerin Rasbbi ve Kerim Arşın Rabbi olan Allah vardır.”(10)
Merhamet olumuş vasat ümmetin muvahhid kulları için yegâne önder ve hayat örneği olan Rasûlullah Muhammed (s.a.s.) (11)namaz ile Rabbimiz Allah Teâlâ’yla rabıtasını sımsıkı yaptığı gibi , ümmetine de bunu emrediyordu…
Malik İbn Hüveyris (r.a.)’dan. Rasûlullah şöyle buyurur: “Benim nasıl namaz kılar olduğumu gördünüzse, öylece namaz kılınız!..” (12)
Rabiatü’bnü Kâ’b el-Eslemi (r.a.) anlatıyor:  Rasûlullah (s.a.s.) ile beraber gecelemekteydim. Kendisine abdest suyu ve ihtiyacı olan şeyleri getirirdim. Bunun üzerine bana:”Dile!” dedi.Ben:Cennette senin refîk’in olmayı dilerim, dedim.”Yahud bundan başka bir şey!” buyurdu.Ben:Dileğim budur, dedim.Rasûlullah (s.a.s.):”O halde çok secde etmek sûretiyle nefsin için bana yardımcı ol” buyurdu.

Abdullah DAİ
Öncesi ‘Ebu Hanzala’nın tutukluluğuna devam kararı verildi
Sonraki Deyrezzor’da PKK’ya çifte saldırı