51721
51721

Afganistan: “Kuzeyin stratejik ili Feryab’ın yüzde 90’ı Taliban kontrolünde”

Kabil hükümetine bağlı kaynaklar, Afganistan'ın kuzeyindeki stratejik bölgelerden olan Faryab ilinin yüzde 90'ının Taliban kontrolünde olduğunu belirtti.

Kabil hükümetine bağlı kaynaklar, Afganistan'ın kuzeyindeki stratejik bölgelerden olan Faryab ilinin yüzde 90'ının Taliban kontrolünde olduğunu belirtti.

Kabil hükümetine yakın kaynaklardan Pajhwok'un aktardığı habere göre bölge sakinleri, yerel aktivistler ve il meclis üyeleri, Taliban'ın Faryab'daki faaliyetlerinin arttığını ifade etti.

Faryab İl Meclis Başkanı Muhammed Tahir Rahmani, Faryab'daki güvenlik durumunun kötüye gittiğini, son iki yılda Taliban'ın ciddi anlamda ilerleme kaydettiğini ve birçok ilçenin Taliban kontrolüne geçtiğini belirtti ve ekledi:

"Her çarpışmada 100'den fazla güvenlik görevlisi öldürülüyor ama yetkililer, ölen askerlerin eşleri ve çocukları hakkında pek de ilgili görünmüyor."

"Yüzde 90'ının Taliban kontrol ediyor"

Bölge yetkilileri geçtiğimiz yıl her ilçede yaklaşık 30 ile 40 köyün hükümet tarafından kontrol edildiğini, bu yıl ise artık hükümet birliklerinin ilçe merkezlerinde kuşatılmış halde olduğunu ifade ediyor. Kaynaklar geçtiğimiz yıl düzenlenen kapsamlı operasyonlarda başarı elde edilemediğini, insanların sebepsiz yere yerlerinden olduğunu ve maddi kaynakların israf edildiğini savunuyor.

2019-2020 yıllarında Faryab'da Taliban'a karşı düzenlenen operasyonlara ABD askerleri de katılmış, başarı elde edilemeyen operasyonlarda resmi rakamlara göre en az 3 Amerikan askeri de öldürülmüştü.

faryab2021-2.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Faryab aynı zamanda Kabil hükümetinin kuzeydeki en önemli güçlerinden olan Özbek asıllı savaş ağası Abdurreşid Dostum'un da kalelerinden biri sayılıyordu. Bölge kaynakları, Faryab'da hükümetin sadece ilin kuzeydoğudaki Andhoy, Kargan, Karkul ve Han-i Çerbağ ilçelerinde etkisinin olduğunu, Dostum'a bağlı güçlerin çekilmesi halinde buraların da Taliban eline geçeceğini belirtiyor.

STK yetkilisi Seyyid Zeynuddin Abidi de Faryab'da hükümetin sadece 10 ilçe merkezini kontrol ettiğini, ana yolların dahi Taliban kontrolünde olduğunu ifade ediyor. Bölge kaynaklarına göre Faryab'ın yaklaşık yüzde 90'ı Taliban kontrolündeyken, hükümet her geçen gün alan kaybediyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Çocuklar katil İsrail’in zulmünden kurtulamıyor!

Katil İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 4’ü çocuk 7 …

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …