Açlığın gölgesindeki Gazze halkının iftar sofrasına buyurun..

Aylardır yardım kuruluşları Gazze’de yaşanan insani felaket konusunda uyarılarda bulunuyor. 

Yardım eksikliği, İsrail’in Gazze’yi kuşatması ve beş ayı aşkın süredir devam eden aralıksız bombardımanıyla birleşince, pek çok Filistinliyi ot yemeye mecbur bıraktı.

Birleşmiş Milletler Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kuzey Gazze’de Mart ve Mayıs ayları arasında tam anlamıyla kıtlığın beklendiğini söyledi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü, Gazze’ye ilişkin Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’nın (IPC) yeni bir analizine atıfta bulunarak, “Kuzey valiliklerinde şu andan itibaren Mayıs 2024’e kadar herhangi bir zamanda kıtlığın meydana gelmesi bekleniyor.” dedi.

IPC raporuna göre, yaklaşık 2,3 milyon olduğu tahmin edilen Gazze nüfusunun tamamı “akut” gıda güvensizliğinden muzdarip.

Bu hafta, Gazze’de yemek için kaselerde öğütülmüş otlarla orucunu açmak üzere oturan Filistinli bir ailenin fotoğrafı internette hızla yayıldı.

Görüntü, ot yemenin güvenli olup olmadığı ve herhangi bir besin değeri olup olmadığı konusunda birçok soruya yol açtı. 

Gazze’deki bir aile haber kaynaklarına, herhangi bir yiyecek veya insani yardım olmadığı için ot toplayıp pişirmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Ortadoğu’da genellikle yenen ebegümeci sebze yemeğine atıfta bulunarak, şöyle dile getirdiler:

“Çocuklarımıza, bu yemeğin mulukheya olduğunu söylüyoruz” 

Al Cezira muhabiri Enes El Şerif , ot yiyen ailelerin haberlerini doğrulayarak, otun limonla karıştırıldığını ve “buna sahip olmayan bazı ailelerin bile olduğunu”  ifade etti.

Peki çim tüketmek güvenli midir?

Çim teknik olarak insanlar için yenilebilir ve toksik olmasa da, uzun süre tüketildiğinde sağlığa zararlıdır.

Çim, insan sindirim sistemi tarafından parçalanması zor olan bir protein olan su ve ligninden oluşur. İnek gibi hayvanlar, mideleri sindirime yardımcı olabileceği ve çimde bulunan nişasta ve selüloza erişebileceğinden onlar için sorun teşkil etmez.

Ancak insanlar için yüksek miktarda selüloz içeriği, özellikle besin maddeleri, vitaminler ve mineraller açısından zengin diğer gıdalarla karşılaştırıldığında besin değerinin çok az olduğu anlamına gelir.

Ot yemek de dişlere zarar verir. Çim, aşındırıcı olabilen ve zamanla dişleri aşındırabilen yüksek oranda silika içerir ve hayvanların onu yemeye adapte olmuş dişleri vardır ancak bu insanlarda yoktur. 

Uzun süre tüketilmesi halinde, birçok kayanın ana maddesi olan silika, dişlerin koruyucu kaplaması olan mineyi aşındırır. 

Çim, üzerinde kullanılan kir ve böcek ilaçları nedeniyle zamanla kansere ve doğum kusurlarına neden olabilecek şekilde tüketim için de tehlikelidir.

Çok miktarda tüketildiğinde insan vücudu bağırsaktaki otu parçalamakta zorlandığı için kusmaya veya ishale neden olabilir veya en azından sindirilmeden dışarı atılır, bu da vücuda çok az besin sağlayacağı anlamına gelir. 

İnternette dolaşan Gazze’den gelen video görüntüleri, küçük çocukların sokaklardan çim topladığını gösteriyordu.

Bir anne, kirli su içmeye ve ot yemeye zorlanan çocuklarının “zayıf” olduğunu, “her zaman ishal olduklarını, yüzlerinin sarardığını” söyledi.

Ürdünlü Filistinli yazar ve siyasi aktivist Sam Huseyni, Filistinlilerin ot yemesinin İrlanda’daki kıtlığı anımsattığını belirtti.

İnsan yapımı kriz

“Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye sınırlı yardım yapılmasına izin veriliyor. Ocak ayında kuzeydeki valiliklere yalnızca dokuz insani yardım misyonu kolaylaştırıldı, bu sayı Şubat ayında altıya düştü.

Kıtlığın eşiğindeki insanların çoğunluğu insani erişimin son derece sınırlı olduğu kuzeydeki valiliklerde yaşıyor.

Açlığa Karşı Eylem’in operasyon direktörü Vincent Stehli yaptığı açıklamada, “Sivil nüfus giderek çaresizleşiyor. İnsanların saman, sığır, keçi ve koyunlara uygun diğer yemler de dahil olmak üzere hayvan yemi yediğine dair raporlar aldık.” dedi.

Stehli, “20 yıldır Gazze’de çalışıyoruz ve hiç böyle bir şey görmedim.” dedi ve uyardı;

“Çocukların yüzde 80’inde bulaşıcı hastalıklar var, yüzde 70’inde ishal var. Yeterli yiyecekleri yok. Sağlık hizmetleri çalışmıyor, yetersiz beslenmenin yıkıcı etkileri olması için mükemmel ve bu sadece başlangıç.”

Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi’nin pediatri bölümü başkanı Dr. Hüsam Ebu Safiye şunları bildirdi:

“Günde 25 ila 30 çocuk hastaneye kaldırılıyor, bunların yarısı dehidrasyon ve yetersiz beslenmeden şikayetçi. “

“İki aylık bir çocuk bugün dehidrasyon ve yetersiz beslenme nedeniyle öldü. Durum bir an önce çözülmezse diğer çocuklar da aynı yolda olacak” şeklide konuştu.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

“Köfteci Yusuf” kavurmasından çıkan, mide bulandırdı

Bursa’da Köfteci Yusuf’tan bir vatandaşın aldığı kavurmada beklenmedik bir görüntüyle karşılaşması sosyal medyada infiale yol …

Katliamın dozu artarak devam ediyor

Siyonist İsrail ordusunun, evleri, yolları ve boş arazileri hedef alan ve çok sayıda Filistinlinin hayatını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir