ABD’de Siyahilere Uygulanan Ayrımcılığın İkonik Fotoğrafları

Tarihi, Kızılderililere ve siyahilere ayrımcılıklarla dolu ABD’de, Başkan Donald Trump’ın “zımni destek verdiği” ırkçı gruplar görünürlüklerini ve eylemlerini artırıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Missouri Eyaleti’nde geçtiğimiz haftalarda polisin George Floyd’u öldürmesinin ardından ırkçılık tartışmaları yeniden gündeme geldi. Tarihi, Kızılderililere ve siyahilere ayrımcılıklarla dolu ABD’de, Başkan Donald Trump’ın “zımni destek verdiği” ırkçı gruplar görünürlüklerini ve eylemlerini artırıyor. Amerikan iç savaşının ardından 1865’te kölelik kaldırıldı ancak siyahilere uygulanan ayrımcılık kağıt üzerinde bile olsa 1960’lara kadar kaldırılamadı.

siyahizulmu-1.jpg

Amerikan iç savaşının ardından 1865’te kölelik kaldırıldı ancak siyahilere uygulanan ayrımcılık kağıt üzerinde bile olsa 1960’lara kadar kaldırılamadı. Bu fotoğraftaki isim ise Elizabeth Eckford.1957 yılında okulların açıldığı ilk gün olan 4 Eylül günü kayıtlı olduğu Little Rock Central Lisesine gelen 15 yaşındaki Elizabeth Eckford, okulun kapısındaki ulusal muhafızlarca okula sokulmadı.

siyahizulmu-2.jpg

Siyahiler uzun yıllar oy kullanamadı, beyazlarla aynı bölgelerde yaşayamadı, aynı okullara gidemedi. Toplu taşıma araçlarında, kamu okullarında beyazlarla siyahların yerleri ayrıldı.

siyahizulmu-3.jpg

Siyahilerin sivil hakları için direnişin sembollerinden birisi de Alabama’da 1956’da otobüste oturduğu yeri bir beyaza vermeyi reddeden Rosa Parks oldu. Parks’ın tutuklanması büyük gösterilere neden olunca Anayasa Mahkemesi bu ayrımı ortadan kaldırdı.

siyahizulmu-4.jpg

1960’lı yıllara kadar tiyatro, otobüs, durak, bekleme alanları ve daha birçok yerde siyahiler ve beyazlar ayrıldı.

siyahizulmu-5.jpg

Sadece beyazlar için olan taksiler.

siyahizulmu-6.jpg

Beyazlar ırk eşitliğini protesto ediyor, siyahilerle aynı haklara sahip olmak istemiyorlardı.

siyahizulmu-7.jpg

Irk eşitliğini protesto eden bir ABD vatandaşı “Irkları birleştirmek komünizmdir” yazılı pankart taşıyor.

siyahizulmu-8.jpg

siyahizulmu-9.jpg

siyahizulmu-10.jpg

siyahizulmu-11.jpg

siyahizulmu-12.jpg

siyahizulmu-13.jpg

siyahizulmu-14.jpg

siyahizulmu-15.jpg

siyahizulmu-16.jpg

siyahizulmu-17.jpg

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …