Suriye’de yönetimin değişmesinin ardından dikkat çeken bir diplomatik gelişme yaşandı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e resmi bir talepte bulunarak devrik lider Beşar Esed’in iadesini istedi.
Al Hadath’ın aktardığı bilgilere göre Şam yönetimi, Esed’in ülkeye geri getirilerek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyor. Bu adım, yeni yönetimin hem iç kamuoyuna hem de uluslararası topluma “hesap verebilirlik” mesajı verme çabası olarak yorumlanıyor.
İade Talebinin Gerekçesi
Suriye’de uzun yıllar süren iç savaş boyunca işlenen suçlar, zorla yerinden etmeler ve sivil kayıplar, yeni yönetimin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ahmed Şara liderliğindeki hükümet, Esed’in bu süreçteki sorumluluğunun yargı yoluyla ortaya konulmasını hedefliyor.
Yetkililer, iade talebinin sadece siyasi bir hamle olmadığını, aynı zamanda “hukuki bir zorunluluk” olarak değerlendirildiğini ifade ediyor.
Moskova’nın Tutumu Belirleyici
Sürecin en kritik ayağını ise Rusya’nın vereceği yanıt oluşturuyor. Bilindiği üzere Rusya, Suriye iç savaşında Esed yönetiminin en önemli destekçilerinden biri olmuştu. Bu nedenle Moskova’nın, Esed’i iade etme konusunda nasıl bir tutum alacağı büyük merak konusu.
Rusya’nın bu talebe olumlu yanıt vermesi düşük ihtimal olarak görülüyor. Ancak böyle bir talebin resmiyete dökülmesi bile Şam-Moskova ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olabilir.
Bölgesel ve Uluslararası Etkiler
Bu gelişme, sadece Suriye iç siyaseti açısından değil, bölgesel dengeler bakımından da önemli sonuçlar doğurabilir. Esed’in iadesi halinde:
Suriye’de yeni bir yargı süreci başlayabilir
Eski rejim mensuplarına yönelik soruşturmalar genişleyebilir
Uluslararası toplumun Suriye’ye yaklaşımı yeniden şekillenebilir
Öte yandan iade talebinin reddedilmesi, Şam ile Moskova arasında diplomatik gerilime yol açabilir.
Yeni Dönemin Mesajı
Ahmed Şara’nın bu hamlesi, Suriye’de yeni yönetimin geçmişle hesaplaşma niyetini açık şekilde ortaya koyuyor. Sürecin nasıl ilerleyeceği ise büyük ölçüde Rusya’nın vereceği karara bağlı olacak.
Gözler şimdi Kremlin’den gelecek olası açıklamada.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.