image 2026 03 12 23 46 15

ABD’de sinagoga silahlı baskın: Saldırgan çatışmada öldürüldü

ABD’nin Michigan eyaletinde bulunan Detroit banliyösündeki bir sinagoga silahlı saldırı düzenlendi

ABD’de en çok Müslümanın yaşadığı eyaletlerden biri olan Michigan’daki bir Yahudi sinagoguna saldırı düzenlendi. Yetkililer, Temple Israel adlı sinagoga Perşembe günü bir kişinin tüfekle ateş açtığı ihbarı üzerine polis ekiplerinin hızla bölgeye sevk edildiğini açıkladı.

Soruşturmayı yürüten yetkililere göre saldırgan, tüfekle silahlanmış halde bir araçla sinagogun bulunduğu binaya doğru ilerledi ve yapıya girdi. Olay yerine ulaşan polis ekipleri saldırgana ateş açarak etkisiz hale getirdi. Çarpışma sonrasında binada yangın çıktı ve sinagogdan yoğun duman yükseldiği görüldü.

Yaklaşık 12 bin üyeye sahip olan Temple Israel, aynı zamanda Yahudilerin küçük çocukları için erken eğitim faaliyetleri yürütülen bir merkez olma özelliğine de sahip.

Dikkat çeken bir başka ayrıntı ise saldırıdan yalnızca beş hafta önce sinagogdaki din görevlileri ve çalışanların, bir FBI yetkilisi eşliğinde aktif saldırgan durumlarına karşı eğitim ve hazırlık programına katılmış olması. Programın amacı olası saldırılara karşı bilinç, güvenlik ve hazırlık düzeyini artırmaktı.

Michigan’da yüzbinlerce Müslümanın bulunmasının yanı sıra bu detay da, saldırının bu nüfusa propaganda amaçlı olabileceği ihtimali hakkında soru işaretleri doğuruyor.

Yetkililer şimdi saldırganın kimliğini ve saldırının olası motivasyonunu ortaya çıkarmaya çalışıyor. FBI direktörü Kash Patel, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, FBI personelinin Michigan’daki yerel güvenlik birimleriyle birlikte olay yerine sevk edildiğini belirterek sinagogda “araçla çarpma ve aktif silahlı saldırı” durumuna müdahale edildiğini duyurdu.

Bölgedeki Yahudi kurumlarını temsil eden “Detroit Yahudi Federasyonu” ise olayın ardından güvenlik alarmına geçildiğini duyurdu. Kurum yaptığı açıklamada, polis soruşturması sürerken Yahudi kurumlarının önlem amaçlı olarak geçici kapanma uygulamasına geçtiğini ve halktan bölgeden uzak durmasını istedi.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın