Erdoğan’ın talimatıyla uzun yıllardır yaptırım altında olan El-Nusra Cephesi’ne ait mal varlığı dondurma kararı kalktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler yaptırım rejimi kapsamında listelenmiş olan ve eski adıyla El-Nusra Cephesi olarak bilinen örgüte yönelik mal varlığı dondurma kararını kaldırdı. Karar, 1 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu adım, Türkiye’nin bugüne kadar El Kaide bağlantılı yapılar kapsamında uyguladığı finansal tedbirlerin geri çekildiği anlamına geliyor.
BM’ye uyum sağlandı
Bu gelişmenin arka planında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı dikkat çekici karar bulunuyor. Güvenlik Konseyi, kısa süre önce oybirliğiyle aldığı kararla hem El-Nusra Cephesi’ni hem de onun devamı niteliğindeki Heyet-i Tahrir eş-Şam’ı yaptırım listesinden çıkardı.
Bu karar, yıllardır yürürlükte olan mal varlığı dondurma, uluslararası seyahat yasağı, silah ambargosu ve finansal sistemlere erişim engelleri yaptırımlarını kaldırmış oldu.
BM’nin listeden çıkarma kararı, teknik olarak küresel yaptırım rejiminin sona ermesi anlamına geliyor. Türkiye de ulusal mevzuatını bu yeni uluslararası tabloya uyarlamış oldu.
Kararın en çarpıcı boyutu, Türkiye iç hukukundaki olası etkileri. Nitekim Türkiye’de geçmiş yıllarda HTŞ veya El Nusra bağlantısı iddiasıyla açılmış yüzlerce dava bulunuyor. Uzmanlara göre, örgütün BM yaptırım listesinden çıkarılması devam eden davalarda delil değerlendirmelerini etkileyebilir ve “terör finansmanı” suçlamalarında hukuki tartışma doğurabilir.
Bunun yanı sıra bu kararı önceki mahkûmiyet kararlarının yeniden değerlendirilmesi taleplerine zemin hazırlayacak gibi görünüyor.
Ancak önemli bir nokta var: Bir yapının BM yaptırım listesinden çıkarılması, o yapının otomatik olarak tüm ülkelerde “terör örgütü” statüsünü kaybettiği anlamına gelmiyor. Ulusal hukukta ayrı değerlendirmeler yapılabiliyor.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.