Kocaeli’nin Derince ilçesinde bir okulda teneffüs zilinin “Kâbe’de Hacılar” ilahisiyle çalınması üzerine bir veli tepki gösterdi
Okul bahçesinde cep telefonuyla kayıt alarak müdüre yönelen veli, “Böyle bir parçayı zil sesi yapamazsınız. Burası Kâbe mi? Madem öyle, 12 imamlar orucunda da deyiş çalsınlar” sözleriyle uygulamaya karşı çıktı. Tepkisini bununla da sınırlamayan veli, çocukların “bu şekilde bir ortamın içine sokulamayacağını” savundu.
Bu sözlerden velinin büyük ihtimalle Alevi olduğu ve amacının toplum içinde ayrımcılık körüklemek olduğu anlaşılıyor.
Ancak okullarda milli bayramlarda marşlar, alakalı alakasız şarkılar, çeşitli tematik müzikler çalınırken bu durum doğal karşılanıyor da, aslı dini içerikli bir eser neden bu denli tepki topluyor?
Devlet okullarında 23 Nisan’dan 29 Ekim’e kadar birçok özel günde hoparlörlerden müzik yayını yapılması sıradan bir uygulama. “Milli” içerik söz konusu olduğunda herhangi bir rahatsızlık dile getirilmezken, özellikle Ramazan döneminde bir ilahinin zil olarak tercih edilmesine tepki gösteriliyor.
Öte yandan okul yönetiminin gelen tepki sonrası zil uygulamasını geri çektiği öğrenildi. Resmi bir açıklama yapılmazken, kararın tartışmaların büyümemesi amacıyla alındığı ifade ediliyor.
Sonuçta mesele basit bir tercih tartışmasının ötesine taşındı. Kamusal alanda yalnızca dini bir ezgiye tahammül sınırı neden bu kadar düşük?
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.