IMG 20260222 201625

Ankara ile Bağdat arasında “Türk vatandaşı IŞİD tutukluları” için anlaşma sağlandı

Bağdat-Ankara hattında kritik dosya: 180’den fazla IŞİD’li Türkiye’ye iade edilecek

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan, Irak hapishanelerinde bulunan 180’den fazla Türk vatandaşı IŞİD mensubunun iadesi konusunda Bağdat ile Ankara arasında ileri düzeyde mutabakat sağlandığını açıkladı. Sürecin teknik ayrıntılarını netleştirmek üzere önümüzdeki ay Bağdat’ta kritik bir toplantı yapılacak.

Büyükelçi İnan, “Irak’ın Geleceğini Desteklemek: İstikrar, Ekonomik İş Birliği ve Sivil Katılım” başlıklı panelde Türkiye-Irak ilişkilerindeki güncel başlıklara dair değerlendirmelerde bulundu. Irak merkezli AlSabah Gazetesi’nin aktardığına göre panelde; IŞİD tutuklularının durumu, PKK ile mücadele, Kalkınma Yolu Projesi ve su meselesi öne çıktı.

 “İleri düzeyde anlayış birliğine vardık”

Irak’taki yabancı IŞİD’li tutuklular dosyasının hem güvenlik hem de insani boyut taşıdığını belirten İnan, Türkiye vatandaşı olan mahkûmların ve beraberlerindeki çocukların geri alınmasına ilişkin sürecin iki ülke arasında koordineli biçimde yürütüldüğünü söyledi.

İnan, “Irak’taki Türkiye vatandaşı IŞİD’li mahkûmların ve beraberindeki çocukların geri alınması konusunda Bağdat yönetimiyle ileri düzeyde bir anlayış birliğine vardık. Söz konusu kişilerin sayısı 180’in üzerindedir. Bu dosya, iki ülke arasındaki ortak güvenlik koordinasyonu çerçevesinde ele alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kimlik doğrulama işlemleri ve yargı süreçlerinin düzenlenmesi için uygulama mekanizmalarının netleştirileceğini belirten İnan, bu kapsamda önümüzdeki ay Bağdat’ta teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirileceğini duyurdu.

Irak’taki hapishanelerda insanî olmayan şartlarda ve yargılanmadan, hukuksuzca hapsedilen Türk vatandaşı kadınlar, yıllardır hükümete Türkiye’ye geri dönmek için çağrı yapıyordu. İnsani yardım kuruluşları ve sosyal medyanın da gündemine aldığı bu konuda Türkiye’nin nihayet harekete geçmesi, olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. 

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın