Ramazan özel çalışma saatler

Türkiye hariç pek çok ülke, mesai saatlerini Ramazan için düzenledi!

Afganistan’ın Ramazan ayında çalışma saatlerini kısaltmasının ardından, çok sayıda ülkede de benzer uygulamalar hayata geçirildi. Kamu ve özel sektörü kapsayan düzenlemelerle mesai saatleri azaltıldı, bazı ülkelerde ise cuma gününe özel farklı saatler belirlendi.

Bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri’nde kamu kurumları Ramazan boyunca 09.00–14.00 saatleri arasında çalışacak. Özel sektörde ise günlük çalışma süresi 2 saat azaltıldı. Suudi Arabistan’ta kamu mesaisi 10.00–15.00 olarak belirlenirken, özel sektörde çalışma süresi en fazla 6 saatle sınırlandırıldı.

Katar ve Umman’da kamu kurumları 09.00–14.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Her iki ülkede de özel sektörde günlük çalışma süresi en fazla 6 saat olarak uygulanıyor. Kuveyt’te ise kamu çalışanları için günlük mesai süresi 4,5 saate indirildi.

Suriye’de kamu kurumlarında çalışma saatleri 08.00–14.00 olarak düzenlendi. Pakistan’ta kamu mesaisi 09.00–15.00 arasında sürerken, cuma günleri 09.00–12.00 saatleri arasında çalışma yapılıyor. Malezya’da ise Ramazan boyunca hem kamu hem de özel sektörde çalışma saatleri 30’ar dakika öne çekildi.

Bangladeş’te kamu kurumları 09.00–15.30 saatleri arasında çalışıyor ve cuma günü tatil olarak uygulanıyor. Endonezya’da kamu mesaisi 08.00–15.00 arasında sürerken, cuma günü resmi tatil kapsamında değerlendiriliyor. Fas’ta kamu çalışanları Ramazan boyunca 09.00–15.00 saatleri arasında kesintisiz çalışıyor.

Tunus’ta kamu mesaisi 09.00–14.00 olarak belirlenirken, cuma günleri 09.00–12.00 saatleri arasında çalışma yapılıyor. Ürdün’de kamu kurumları 09.00–14.30 saatleri arasında açık kalıyor. Lübnan’da ise kamu çalışanları Ramazan ayında 09.00–14.00 saatleri arasında görev yapıyor.

Türkiye için Ramazan ayına özel ülke genelinde alınmış resmî ve bağlayıcı bir çalışma saati kararı bulunmuyor. Ancak belediyeler ve valilikler kendi inisiyatifleriyle mesai saatlerinde düzenlemeye gidebiliyor.

Ramazan ayı kapsamında alınan bu kararlar, ülkelerin kendi idari düzenlemeleri doğrultusunda kamuoyuna duyuruldu.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın